Европейската икономика се сви с рекордните 3,8% през първото тримесечие, тъй като бизнес активността бе замразена от мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщава АП.

Спадът в еврозоната от 19 държави е най-големият, откакто статистиката започва през 1995 г. и по-рязък от потопа в разгара на световната финансова криза през първото тримесечие на 2009 г. след фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers.

Спадът се сравнява с 4,8% свиване в САЩ през първото тримесечие, шокът от пандемията удари икономиките по целия свят.

Германия прогнозира най-дълбоката рецесия в историята си

Германия прогнозира най-дълбоката рецесия в историята си

Ние ще преживеем най-тежката рецесия в историята на федералната република

Безработицата обаче се покачи леко, дори на фона на масовите спирания на работа, от продажба на цветя до ресторанти и фабрики. Процентът на безработни нарасна до 7,4% през март от 7.3% през февруари, съобщи статистическата агенция Евростат в четвъртък. Милиони работници се подпомагат от временни програми за кратки часове, съгласно които правителствата плащат по-голямата част от заплатите на компании, които се съгласяват да не уволняват хора.

Статистиката вероятно подценява дълбочината на спада, тъй като мерките за спиране бяха предприети предимно през март, последния от трите месеца през тримесечието.

Цифрите от Франция подсказват степента на спад. Икономиката се сви с 5,8%, най-много от момента, когато статистическата агенция INSEE на страната започна да поддържа данните през 1949 г. Спадът е особено изразен при услуги, които включват взаимодействие лице в лице, като хотели и ресторанти, магазини за търговия, транспорт и строителство.

Цифрите идват преди среща на ЕЦБ, която според анализаторите може да разшири програмата си за закупуване на облигации, която подкрепя правителствата и пазарите на заеми. Това решение може да не дойде в четвъртък, но пазарите очакват оценка от ръководителя на банката Кристин Лагард.

Борисов очаква подкрепа от Макрон за влизането ни в Еврозоната

Борисов очаква подкрепа от Макрон за влизането ни в Еврозоната

Той се похвали на френския президент със защитните ни облекла