Американските военновъздушни сили обявиха, че първата ескадрила от изтребители Ф-35 е готова за бойни действия, което бележи важен етап за програмата, белязана от сериозни преразходи и закъснения, които вбесиха американски конгресмени и правителства по света, които купуват самолетите, пише британският в. „Гардиън”.

Програмата на стойност 379 млрд. долара е най-големият оръжеен проект на Пентагона. Решението на военновъздушните сили следва това на американските военноморски сили през юли 2015 г., обявяващо първата ескадрила самолети на „Локхийд Мартин”, готови за бойни действия.  

Военновъздушните сили на САЩ планират да купят общо 1 763 изтребителя Ф-35А през следващите години и да управляват най-големия въздушен флот от Ф-35 в света.

"Локхийд Мартин" произвежда три модела на Ф-35 (с прякор „Светкавицата”) за американската армия и 10 страни, които са ги поръчали: Великобритания, Австралия, Норвегия, Италия, Турция, Дания, Холандия, Израел, Южна Корея и Япония.

Ала програмата, стартирана през 2001 г., беше преследвана от огромни преразходи и технически проблеми, като бюджетът й беше завишен с близо 70 процента. Великобритания съкрати поръчките си, а решението на правителството на Австралия през 2002 г. да закупи изтребителя беше силно критикувано като прибързано и необмислено, след като разходите се увеличават, а закъсненията и съмненията относно неговите способности се натрупаха.  

Проблемите с изтребителя включват проблеми със софтуера на радара и завишен риск от нараняване на врата на пилоти с по-ниско тегло, когато се катапултират от самолета. Изтребителят също така е бил превъзхождан от много по-стария си събрат Ф-16 в показна битка.

Служители от самолетната индустрия и от Пентагона изтъкнаха, че работят усилено, за да продължат да снижават цената на изтребителите до 85 млн. долара за един самолет до 2019 г., както и разходите по експлоатацията им.