Facebook ("Фейсбук") може в края на краищата да има повече мъртви потребители, отколкото живи. Ако социалната мрежа продължи да расте с настоящия си темп, сайтът може да има 4,9 млрд. починали членове до 2100 г. Това показва проучване на изследователи от Оксфорд, цитирано от "Гардиън".

Дори ако растежът на потребители беше спрял изцяло през миналата година, проучването е установило, че "Фейсбук" ще има около 1,4 млрд. мъртви членове до 2100 г. До 2070 г., при този сценарий, мъртвите вече ще надхвърлят броя на живите потребители.

Разбира се, в този случай "потребители" ще бъде погрешна дума; починалите хора не ползват сайта. Проблемът е в това, че техните данни продължават да живеят - и съдбата на всички тези селфита, житейски обновления и хвалби за собствения живот остава трудна тема, изтъкват изследователите.

Констатациите, които се основават на данни за населението на ООН и информация от Facebook, повдигат въпроси във връзка с това "кой има право на всички тези данни, как трябва да бъдат управлявани в най-добрия интерес на семействата и приятелите на починалия и използването им от бъдещите историци да разбират миналото", коментира Карл Йохман от Института за интернет към Оксфорд.

"Никога досега в историята не е имало толкова голям архив на човешкото поведение и култура, събран на едно място", добави съавторът му Дейвид Уотсън, допълвайки: "Контролирането на този архив ще бъде в известен смисъл контролиране на нашата история."

Той предупреждава срещу оставянето на достъп до данните в ръцете на "една фирма с нестопанска цел".