Надзорният съвет на Facebook реши днес да потвърди блокирането на профила в социалната мрежа на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Това е монументално развитие, което се случва, след като Тръмп беше изхвърлен за неопределено време от Facebook, Twitter и други социални мрежи след взелата жертви обсада на Капитолия на 6 януари, за подстрекаването на която той беше обвинен.

Съгласно правилата на надзорния съвет, Facebook разполага със седем дни, за да изпълни задължителното решение на съвета по въпроса. Решението на надзорния съвет не може да бъде отменено от служители, включително изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг.

Тръмп пуска нова платформа и пише за фалшифицирани избори

Тръмп пуска нова платформа и пише за фалшифицирани избори

Публикува се съдържание "направо от бюрото" на бившия президент

Facebook за първи път отнесе решението си за профила на Тръмп до своя надзорен съвет в края на януари. След това съветът покани обществеността да публикува коментари преди решението си, както направи за всички случаи, които е разгледал до момента.

От хилядите публични коментари, които бордът казва, че е получил, един от тези коментиращи е бил самият Тръмп според Channel 4 News. Тръмп е бил откровен критик на надзорния съвет и е призовал самия Зукърбърг да протестира срещу един от членовете му, който свидетелства срещу него при първия импийчмънт през 2019 г.

Facebook сформира надзорния съвет в края на 2020 г. в опит да отдели повече внимание и ресурси на решенията си за модериране на съдържание. Въпреки че Facebook казва, че съветът, наречен "Върховният съд" на Facebook, е независим, компанията има окончателната преценка при вземането на решение дали всяко решение ще се прилага само за конкретната публикация или ще служи като прецедент за вземане на решения за подобно съдържание.

Проучване: Тръмп губи подкрепа сред републиканците

Проучване: Тръмп губи подкрепа сред републиканците

За първи път от юли 2019 г. привържениците на партията са повече от привържениците на Тръмп

Надзорният орган на Facebook вече е прегледал няколко казуса от създаването си през октомври и е отменил решението на компанията в пет от шест случая до момента. Това е първото му решение, свързано с бившия президент на САЩ.

Тръмп от своя страна обяви, че планира да пусне собствена социална мрежа.

Освен това той наскоро стартира блог, наречен "От бюрото на Доналд Дж. Тръмп", където публикува изявления и видеоклипове, които потребителите след това могат да споделят в социалните мрежи.

"Тази система позволява на Тръмп да комуникира със своите последователи", отбеляза източник, запознат с блога, пред Fox News.

Въпреки това сподвижници на Тръмп смятат, че Facebook е от съществено значение за това дали той ще се кандидатира отново през 2024 г.

"Връщането на този профил е от съществено значение не само за бъдещата му политическа жизнеспособност", каза анонимен източник, близък до Тръмп, пред Axios, като добави: "Това също би било отмяна на несправедлив акт от страна на социална медийна компания, която взе ad hoc решение за блокиране на действащ президент."

Доналд Тръмп използва нова страница за пренаписване историята на управлението си

Доналд Тръмп използва нова страница за пренаписване историята на управлението си

Бившият държавен глава на САЩ много селективно е пренаписал историята