От Facebook обявиха, че са премахнали стотици страници, профили и групи, създадени от Русия, които са преценили, че са участвали в координирано манипулативно поведение на техните Facebook и Instagram платформи, съобщава "Ройтерс".

Ръководителят на политиката за киберсигурност на "Фейсбук" Натаниел Глайхър уточни, че са открили две отделни манипулации, които произлизат от Русия, като едната от тях е действаща в много страни от Източна Европа, а другата е специфична за Украйна.

Facebook създаде отдел за борба с намесата в избори

Facebook създаде отдел за борба с намесата в избори

Екип от аналитици и програмисти…

Компанията уточни, че е свалила около 364 Facebook страници и профили, управлявани от Русия и работещи в прибалтийските страни, Централна Азия, Кавказ и Централна и Източна Европа, добавяйки, че тези страници са свързани със служители на руската новинарска агенция Sputnik.

Компанията също така посочи, че въз основа на съвет от правоприлагащите органи на САЩ, отделно е премахнала 107 Facebook страници, групи и профили и 41 профила в Instagram, които произхождат от Русия и работят в Украйна.

"Не намерихме никакви връзки между тези операции, но те използваха подобна тактика чрез създаването на мрежи от профили за заблуждаване на другите за това кои са те и какво правят", изтъкнаха от Facebook.

"Фейсбук" разкри координирана политическа кампания за намеса на изборите в САЩ

"Фейсбук" разкри координирана политическа кампания за намеса на изборите в САЩ

Кампанията е включвала десетки фалшиви профили и страници

"Фейсбук" бяха разкритикувани през последните две години заради признатата от самите тях мудност в разработването на инструменти за борба с екстремисткото съдържание и пропагандните манипулации.

Facebook и Twitter свалиха милиони публикации и блокираха профили, свързани с манипулации за влияние на Русия, Иран и други страни в периода преди частичните избори за Конгреса на САЩ през ноември.