Американският технологичен гигант "Фейсбук" е разкрил координирана политическа кампания за намеса на предстоящите частични избори в САЩ, пише "Ню Йорк таймс".

Кампанията е включвала десетки фалшиви профили и страници.

Но щатската компания не може да свърже фалшивите профили с руската Агенция за интернет изследвания, която се вярва, че е основният заподозрян за намесата на президентските избори през 2016 г.

През тази седмица компанията е уведомила законодатели, че е засякла кампания във "Фейсбук" и "Инстаграм" за оказване на влияние като част от разследване на изборна намеса. Според двама източници от "Фейсбук" са отбелязали пред Конгреса, че на този етап не могат да установят, че профилите са свързани с Русия, но има вероятност Москва да е замесена.

"Ние все още сме в началната фаза на нашето разследване и нямаме всички факти, включително кой може да стои зад това", се казва в съобщение на компанията. "Но ние споделяме това, което знаем днес, като се има предвид връзката между тези лоши играчи и протестите, които са планирани във Вашингтон през следващата седмица", допълват от гиганта.

В съобщението се казва още, че преди две седмици са открити 8 страници във "Фейсбук", 17 профила в мрежата и седем профила в "Инстаграм".

Компанията работи съвместно с ФБР.