Facebook ревизира алгоритмите си за реч на омразата, за да даде приоритет на нецензурните изрази срещу чернокожи, мюсюлмани и други, които в миналото са се сблъсквали с дискриминация, съобщи "Вашингтон пост".

Промяната трябва да измени "т. нар. сляпа за расата" система на социалната мрежа, която премахваше коментарите против белите и отрязваше безобидните коментари, направени от цветнокожи хора.

Реформата е на ранен етап и има за цел да таргетира реч, смятана за "най-лошата от най-лошата", включително обиди срещу чернокожи, мюсюлмани, хора с повече от една раса, ЛГБТИ общността и евреи, според вътрешни документи, до които американският вестник е получил достъп.

Новата система означава, че обидите срещу белите или мъжете ще бъдат характеризирани като такива с "ниска чувствителност" и няма да бъдат автоматично изтривани, се казва в статията.

Facebook не са отговорили на искане за коментар.

Този ход идва, след като Facebook се сблъсква с натиск от групи за граждански права, които отдавна се оплакват, че социалната мрежа правела твърде малко да контролира езика на омразата. По-рано тази година повече от 1000 рекламодатели се присъединиха към бойкот на Facebook, за да протестират срещу боравенето с речта на омразата и дезинформацията от страна на най-голямата социална мрежа в света.

В същото време компанията и нейният конкурент Twitter също така бяха обект на остра критика от републиканците в Конгреса на САЩ, които твърдят, че платформите имали предразсъдъци към консерваторите.

Вчера Twitter заяви, че разширява определението си за омразно съдържание, за да забрани езика, който "дехуманизира" хора въз основа на раса, етническа принадлежност или национален произход.

Twitter уточни, че ще премахва обидни туитове, когато са докладвани, и предложи примери като описание на определена етническа група като "измет" или "пиявици".