Изтъкнатият руски военен репортер Аркадий Бабченко, който беше застрелян вчера на стълбището в кооперацията, в която е живеел в украинската столица Киев, е последният критик на Кремъл, убит в Украйна.

"Франс прес" припомня и други убийства на известни критици на Кремъл в западната съседка на Русия.

Денис Вороненков

Бивш руски депутат и по-късно критик на Кремъл, Денис Вороненков беше застрелян посред бял ден в Киев през миналата година.

Вороненков е депутат от Комунистическата партия, но след като загуби депутатското си място през 2016 г., отиде да живее в Украйна със съпругата си, която е известна оперна певица, след като му бяха повдигнати обвинения за измама.

Украйна обвини Русия за застреляния руски журналист Бабченко

Украйна обвини Русия за застреляния руски журналист Бабченко

"Руската тоталитарна машина не му е простила честността му"

Той стана открито критичен към анексирането на Крим от Москва през 2014 г., свидетелствайки в дело срещу бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович, който беше свален от власт по-рано същата година.

В месеца преди смъртта си, той разкри пред украинските медии, че е получавал многократни заплахи от руските специални служби, посочвайки, че положението в родината му е "като в нацистка Германия".

Киев обвини руските специални служби за убийството, което остава неразкрито.

Амина Окуева

Амина Окуева, съпругата на чеченския доброволец Адам Осмаев, който беше обвинен в заговор за убийството на руския президент Владимир Путин, беше убита през миналата година при атака, в която също така беше ранен нейният съпруг. Колата на двойката беше засипана от град от куршуми, докато пресичаше жп прелез.

Осмаев беше обвинен от властите в Москва, че планира да убие Путин само няколко седмици преди избирането на руския държавен глава за трети мандат през 2012 г.

Той беше държан 2 години и половина в украински затвор, но никога не беше екстрадиран в Русия и беше освободен скоро след протестите на Майдана през 2014 г.

Той и неговата съпруга след това се биха като доброволци заедно с украинските сили, сражаващи се с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Осмаев вече оцеля при опит за убийство в Киев по-рано през същата година. Нападателят беше застрелян от Окуева в този случай. Нейното убийство остава неразкрито.

Павел Шеремет

Независимият журналист Павел Шеремет беше убит с кола бомба през 2016 г., докато шофира близо дома си в Киев.

Шеремет работеше за руската държавна телевизия, но се премести да живее в Киев през 2014 г. - годината, в която Москва анексира Крим - заради критичните си възгледи относно твърдата позиция на Кремъл за Украйна.

Той е започнал кариерата си в родната си страна Беларус, но е избягал, след като влязъл в конфликт с президента Александър Лукашенко.

Той създава популярния опозиционен сайт "Беларуски партизанин" след задържането му и изгонването му от Беларус заради политическите му атаки.

Убийството на репортера остава неразкрито.