Преговорите за помирение между Хамас и Фатах, които трябваше да се проведат в Китай този месец, бяха отложени и не е определена нова дата, казаха палестински официални лица в понеделник, подчертавайки слабите шансове за палестинско единство, предава "Ройтерс".

След като беше домакин на среща на палестински фракции през април, Китай каза, че Фатах - която се ръководи от президента Махмуд Абас - и Хамас са изразили волята си да търсят помирение чрез преговори за единство в Пекин. Представители на Фатах и ​​Хамас по-рано казаха, че последващата среща ще бъде в средата на юни.

Но тъй като фракциите са дълбоко разделени, анализаторите нямаха голяма надежда преговорите да постигнат пробив към сделка, която може да създаде единна палестинска администрация за окупирания от Израел Западен бряг и Ивицата Газа, контролирана от войнственото ислямистко движение Хамас от 2007 г. .

Фатах и ​​Хамас се обвиняват взаимно за забавянето.

Хамас разговаря с Фатах за обща палестинска власт, но преговорите са сложни

Хамас разговаря с Фатах за обща палестинска власт, но преговорите са сложни

Радикалната групировка обаче знае, че не може да запази властта в Газа след края на войната

Високопоставеният представител на "Хамас" Басем Наим, който присъства на предишната среща, каза пред Ройтерс, че Фатах е поискала отлагане за неопределено време.

Говорителят на Фатах Абдел Фатах Даула каза, че неговото движение не е отхвърлило поканата за среща, но е провело дискусии с китайския посланик относно предложената дата в светлината на това, което той описа като ескалираща израелска агресия и "сложността на събитията".

Алтернативна дата беше предложена, но Хамас отговори, като отказа да участва, каза Даула.

Представител на Хамас отрече тази информация, като каза, че движението не е отхвърлило друга среща.

Израел се похвали с ликвидирането на разработчик на оръжия за "Хамас"

Израел се похвали с ликвидирането на разработчик на оръжия за "Хамас"

Палестинските власти обаче твърдят, че убитият е медицински служител