Очаква се социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) да бъде оглавена от бившия заместник-министър на финансите на провинция Северен Рейн-Вестфалия Норберт Валтер-Борянс и депутатката от бундестага на провинция Баден-Вюртемберг Саския Ескен, предаде Дойче веле.

Двамата получиха 53.06 процента от гласовете на днешния вот, който се проведе в централата на партията в Берлин. Конкурентите им - вицеканцлерът и министър на финансите на страната Олаф Шолц и ексдепутатката от местния парламент на Бранденбург Клара Гейвиц получиха 45.33 процента от гласовете.

Във вътрешнопартийните избори участваха около 54 процента от членовете на ГСДП.

Първият тур се проведе на 26 октомври. Тогава нито една от шестте двойки, претендиращи за лидерството, не събра 50 процента от гласовете.

Дуо от социалдемократите се закани да извади Германия от „неолиберлната пустиня”

Дуо от социалдемократите се закани да извади Германия от „неолиберлната пустиня”

Двама относително малко познати политици, Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен, изненадващо се превърнаха в основните кандидати за лидерския пост

Резултатите от гласуването нямат задължителен характер. Формално решението за избор на ръководство ще бъде взето на конгреса на социалдемократите в началото на декември.

В рамките на предизборната кампания, която продължи около два месеца, бяха проведени над 20 регионални конференции.

През септември един от лидерите на ГСДП Мануела Швезиг заяви, че се оттегля от поста на временен съпредседател на партията заради онкологично заболяване. Същевременна тя запази поста на премиер на провинция Мекленбург-Предна Померания.

Фаворитите за лидерството в ГСДП Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен са сред критиците на "голямата коалиция" управляваща страната в момента. Тя включва социалдемократите, Християндемократическия съюз ХДС и Християнсоциалния съюз ХСС.

Очаква се на конгреса на ГСДП да бъдат предложени редица условия към партньорите в коалицията. Водещата двойка претенденти за избора на съпредседатели на партията призовава за милиардни инвестиции за инфраструктурата и защитата на климата, както и за минимално почасово заплащане на труда, което да е не по-ниско от 12 евро.

Управляващите в Германия се договориха за пенсионната реформа

Управляващите в Германия се договориха за пенсионната реформа

Споразумението ще помогне на 1,5 милиона пенсионери, предимно жени