Формално дворецът на Владимир Путин на Черно море принадлежи на неговия сват Николай Шамалов, а строителството му е управлявано от праплеменника на руския президент Михаил Шеломов.

Това съобщи "Гласът на Америка" с позоваване на Фонда за борба с корупцията (ФБК).

От ФБК отговарят с ироничен коментар на изявлението, с което Путин обяви, че дворецът не е негова собственост, нито на негови близки роднини.

Президентът на Русия "два часа с различни думи думи обясняваше едно и също: приятели са построили на Путин секретен дворец, записали са го на подставени лица, създали са цяла инфраструктура, та никой да не разбере кой е реалният собственик", посочват от организацията.

Путин, палатът край Черно море и най-големият подкуп в историята

Путин, палатът край Черно море и най-големият подкуп в историята

На площ колкото 39 княжества Монако...

От ФБК допълват, че "у Путин се е събудил юристът", защото Шамалов и Шеломов формално не са му "близки роднини".

"Явно в главата на Путин има някакъв въображаем съд, пред който ще се яви и ще каже - не съм ви лъгал, така го формулирах, че всичко е истина." - коментират от Фонда за борба с корупцията.

Като най-"добър" отговор от ФБК определят реакцията на Путин за графично изображение, на което е представен как се къпе дворцовия басейн. По думите му, то е монтаж.

Путин с първи коментар: Не притежавам дворец, опитват се да промиват мозъци

Путин с първи коментар: Не притежавам дворец, опитват се да промиват мозъци

Подобна информация се разпространява от повече от 10 г.

"Президентът на най-голямата страна в света, лидер на свръхдържава, велик стратег и геополитик реши, че тази рисунка е снимка и започна да доказва, че е монтаж. Усвояване на далечния космос ли? Нанотехнологии? Наука? За какво говорите, човекът не може да различи снимка от умишлено лошо направена рисунка." - обобщават от ФБК.

Същевременно в изявлението се отбелязва, че руският президент не е успял да опровергае нито един факт от разследването, в което бяха направени разкритията за неговия дворец.

Припомняме, според версията на Кремъл, дворецът е "собственост на бизнесмени", но отказаха да съобщят имена под предлог, че нямат право.