ФБР арестува двама души преди да успеят да атакуват електрическата мрежа на Балтимор, щата Мериленд, САЩ. Сред тях е неонацистки лидер, съобщи "Ройтерс".

Заподозрените, Брандън Ръсел от Флорида и Сара Кленданиел от Мериленд, са били задържани миналата седмица, съобщиха служители на брифинг в понеделник.

ФБР каза, че заговорът е бил расистко мотивиран, но не предостави подробности. Около 62% от жителите на град Балтимор са чернокожи, според данни от преброяването в САЩ.

Ръсел е основател на неонацистка група, наречена Atomwaffen Division, която работи за "колапса на цивилизацията", според Southern Poverty Law Center, организация за граждански права, която проследява групите на омразата в САЩ.

Адвокатите на двамата арестувани не са били открити за коментар.

"Кленданиел и Ръсел предприеха стъпки да унищожат множество електрически подстанции в района на Балтимор с цел напълно да унищожат целия този град, но тези планове бяха спрени, каза в пресата Ерек Барън, американският прокурор на окръг Мериленд. брифинг. Обвиняемите не просто говореха, но предприеха стъпки за изпълнение на заплахите си и за постигане на екстремистките си цели, каза Томас Собочински, специален агент, отговарящ за офиса на ФБР в Балтимор.

Поне от юни 2022 г. до днес Ръсел е планирал атаки срещу критична инфраструктура, казаха служители.

Baltimore Gas and Electric, дъщерно дружество на Exelon Corporation, което притежава целевите подстанции, заяви, че няма повреда на оборудването или прекъсвания. 

Арестите последваха неотдавнашна вандализация на електрически подстанции, която остави без ток хиляди хора в други щати, включително Северна Каролина, Южна Каролина и Вашингтон.

Мотивите за тези атаки не са известни. Собочински каза, че на ФБР не са известни никакви връзки между двамата арестувани в предполагаемия заговор в Балтимор и атаки на други места срещу електрическа инфраструктура.

В Такома, Вашингтон, четири електрически подстанции бяхаразрушени около Коледа, оставяйки над 14 000 клиенти без ток. Двама мъже бяха арестувани във връзка с тези нападения.

Също през декември комунално предприятие в Северна Каролина съобщи за прекъсвания от, както местните власти казаха, организирани стрелби, разследвани от федералните правоприлагащи органи. Duke Energy Corp, която осигурява електричество в района, каза, че по това време общо 45 000 души са загубили електричество.

ФБР също разследва стрелба близо до електроцентрала в Южна Каролина дни по-късно.