Шефът на Apple Тим Кук обвини американското правителство, че е поискало от компанията му да създаде „софтуер, еквивалент на рак”, за да помогне на следователите да разкодират iPhone-а на терорист, пише „Гардиън”.

Припомняме, става въпрос за телефона на ислямист, който изби десетки хора в калифорнийския град Сан Бернардино в края на миналата година. 

"Това не е за един телефон", подчертал Тим Кук няколко път в интервю за американската телевизия ABC и допълнил: „Този случай е за бъдещето. Може ли правителството да принуди Apple да напише софтуер, който ние смятаме, че ще направи уязвими стотици милиони клиенти по света?”.

Коментарите на Кук идват, след като Apple възприемат все по-твърда позиция срещу Вашингтон в битка за неприкосновеността на личния живот на потребителите.

На 16 февруари федерален съдия разпореди на Apple да напишат програма, която би отслабила някои от мерките за сигурност на телефона. Оттогава инженерите на компанията обсъждат с дигитални експерти по сигурността относно възможните начини да се направят такива искания в бъдеще технически невъзможни, са разкрили трима души, запознати с разговорите.

Дискусиите, за които за първи път съобщи „Ню Йорк таймс”, са в сферата на „слуховете и спекулациите”, заявиха от Apple.