Федералното бюро за разследване (ФБР) възнамерява да създаде специален отдел в централата си във Вашингтон за координация на всички разследвания на предполагаемите опити на Русия да повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г. Това съобщава британското издание "Файненшъл таймс", като се позовава на информиран източник, запознат с плана.

Тази стъпка, свидетелстваща за това колко сериозно ФБР разглежда обвиненията за намеса на Русия в американската политика, има за цел също така да позволи на шефа на бюрото Джеймс Коми по-добре да вникне в най-малките подробности от разследването, допълва изданието.

"Това означава увеличение на ресурсите", изтъква един от агентите на ФБР.

Създаването на подобна временна структура отразява подхода на бюрото и към други деликатни разследвания, отнасящи се по-специално до разкритията от страна на "Уикилийкс" на секретни документи на американското правителство и (данни) за използването от страна на Хилари Клинтън на личния си имейл като държавен секретар на САЩ, се отбелязва в статията.

По принцип ФБР предпочита с конкретни разследвания да се занимава една от 56-те оперативни служби на службата, но важността на разследването по отношение на Русия изисква да бъде ръководено от центъра, уточнява "Файненшъл таймс".

Официален представител на ФБР не е коментирал тази информация.