Федералното бюро за разследване (ФБР) е започнало ново разследване срещу бившия кандидат за президент на САЩ Хилари Клинтън заради дейността на нейната фондация Clinton Foundation, съобщават американските медии, позовавайки се на източници от правоохранителните институции.

Следователите се интересуват от дейността на фондацията през периода, когато Клинтън ръководеше Държавния департамент на САЩ. ФБР се опитва да установи дали "дарителите" на благотворителния фонд са получавали помощ от държавата след извършването на даренията. Освен това фондацията ще бъде проверена дали спазва данъчното законодателство.

Засега нито Хилари Клинтън, нито от Clinton Foundation са коментирали по темата.

Клинтън, когато беше държавен секретар, провеждаше служебна кореспонденция чрез личния си имейл. ФБР проведе разследване през 2015-2016 г. във връзка с евентуално изтичане на класифицирана информация. ФБР тогава не откри в действията на Клинтън престъпление, въпреки че беше установено, че около 100 имейла са съдържали секретна информация, а още около 30 хил. имейла тя е изтрила в нарушение на правилата, позовавайки се на това, че те са от частен характер.

Новините за прекратяването, подновяването и повторното прекратяване на разследването срещу Клинтън оказаха голямо влияние върху популярността на Клинтън в навечерието на президентските избори през 2016 г., които бившият държавен секретар загуби от Доналд Тръмп.