Главният прокурор на САЩ Уилям Бар разпореди изпълнението на смъртните присъди на четирима престъпници, осъдени на федерално ниво, съобщава Министерството на правосъдието на САЩ, публикувано в понеделник.

"Четиримата убийци, чиито дати за екзекуция бяха определени днес, преминаха през пълен процес в съответствие с нашата конституция и закони. Ние сме задължени към жертвите на тези ужасни престъпления и техните семейства да изпълним присъдата, наложена от нашата правосъдна система", коментира Бар.

Тръмп призова за смъртно наказание при масови убийства и престъпления от омраза

Тръмп призова за смъртно наказание при масови убийства и престъпления от омраза

Той осъди расизма, фанатизма и бялото надмощие

В прессъобщението е обяснено, че става въпрос за четирима престъпници, осъдени на смърт за убийство на деца.

Двама от тях също са признати за виновни за изнасилване на непълнолетни. Изпълненията на присъдите са насрочени за средата на юли и края на август 2020 г.

"Вашингтон поуст" коментира, че последният път, когато федералните власти на САЩ са изпълнявали смъртна присъда е през 2003 г. Оттогава е в сила неофициален мораториум, тъй като не са договорени правилата за използване на смъртоносни инжекции.

Въпреки прекъсването на прилагането на смъртното наказание на федерално ниво, смъртното наказание в Съединените щати се прилага през последните години на ниво щатски власти.

Това е вторият опит от миналата година, Федералното правителство на САЩ да изпълни смъртно наказание за първи път от близо две десетилетия.

Върховният съд на САЩ отхвърли връщането на смъртното наказание

Върховният съд на САЩ отхвърли връщането на смъртното наказание

54% от американците подкрепят екзекуциите