Френски фермери, пристигнали с трактори от регионите до Париж, частично блокираха Шанз-Елизе в знак на протест срещу аграрната политика на правителството, съобщават френски медии.

Протестиращите хвърлят сено по улицата, като по този начин блокират транспорта. Участниците в демонстрацията се противопоставят на закона за селското стопанство и храните, приет миналата година, който според тях не подобрява положението на земеделските производители.

Те призовават властите да "изпълнят задълженията си и да превърнат обещанията в конкретни действия".

Успоредно с това фермери с трактори блокираха няколко участъка от Околовръстния път на Париж. "Ще останем тук, докато френският президент не ни приеме", заяви представител на един от синдикатите.

Акцията е организирана от националната федерация на синдикатите на собствениците на земи с участието на младите фермери от региона Ил дьо Франс.

Земеделските производители тръгнаха към Париж с трактори с надписи: "Макрон да отговоря!", "Спаси фермера си."

Подобни протести се провеждат този ден и в други градове, по-специално в Лион и Тулуза.

Тракторите създадоха задръствания по главни пътни артерии.

Последният протест на земеделските производители срещу администрацията на Макрон е по отношение на ниски цени и големите търговци на дребно. Повече от 1000 трактора пътуваха до столицата от регионите Оут дьо Франс, Нормандия, Ил дьо Франс, Гранд Ест, Център-Вал дьо Луар и Бургундия, като се отзоваха на призива синдикатите.

Някои от синдикалистите също са категорично против подписаните от Европейския съюз споразумения за свободна търговия, които смятат за несправедливи и искат среща с президента Макрон.

Над 250 души са задържани при протеста на "жълтите жилетки" в Париж

Над 250 души са задържани при протеста на "жълтите жилетки" в Париж

Това заяви министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер