Френската полиция арестува 254 души по време на сблъсъци в Париж и други градове при отбелязването на първата годишнина от движението "жълти жилетки". Това заяви министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер, предаде "AFP".

Общо 173 души са арестувани в Париж, поясни Кастанер.

Още десетки са арестувани при по-малки протести в други градове като Нант, Монпелие, Страсбург, Бордо и Тулуза. Протести са планирани и днес.

Кастанер заяви, че имало "малко демонстранти" сред протестиращите в Париж, които казали, че са главно "главорези, груби, дошли да се бият със силите за сигурност и да попречат на спешните служби да вършат своята работа".

Няколко автомобила били преобърнати и запалени, а няколко автогари са били разбити.

Прозорците на голям търговски център и съседен хотел също били нападнати от групи демонстранти, хвърлящи камък, облечени в черно и носели маски, за да скрият лицата си.

Полицията в Париж задържа 33 души на протестите на "жълтите жилетки"

Полицията в Париж задържа 33 души на протестите на "жълтите жилетки"

Полицията бе принудена да изстреля сълзотворен газ

Полицията, която първоначално е разрешила демонстрацията, но я обяви за незаконна, след като се превърна в насилие, използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да опита да потуши вълненията.

Министерството на вътрешните работи отчете броя на демонстрантите на 28 600 в цялата страна, но организаторите заявиха, че близо 40 000 души са се събрали - далеч от прогнозираните 282 000, които са участвали в първия голям ден на протестите на 17 ноември 2018 г.