Парижката полиция изстреля сълзотворен газ в северозападен и южен Париж, за да отблъсне протестиращите, отбелязващи първата годишнина от антиправителствените демонстрации на "жълтите жилетки", предаде "Ройтерс".

До момента са арестувани 33 души.

В Южен Париж демонстрантите, много от тях облечени в черно и криещи лицата си, подпалваха кошчета за боклук и хвърляха снаряди в полицията, докато се строяха барикади.

Сблъсъци избухнаха между демонстранти и полиция в близост до Порта дьо Шамперт, докато протестиращите се готвеха да тръгнат през града към Гаре д'Аустерлиц.

Протестите бяха забранени в близост до места за туристи като Айфеловата кула и много метростанции бяха затворени.

Така наречените протести на жълтите жилетки, наречени заради якетата с висока видимост, носени от демонстрантите, започнаха в средата на ноември 2018 г. заради поскъпването на горивата и високите разходи за живот. Демонстрациите се превърнаха в по-широко движение срещу президента Еманюел Макрон и неговите икономически реформи.

Протестите загубиха сила през последните месеци, преминавайки от десетки хиляди участници до само няколко хиляди, но лидерите на движението призоваха хората да се излязат на улицата, за да отбележат първата годишнина.

В своя пик в края на 2018 г. движението нарасна до 300 000 души.