ФИФА не е допуснала руския вицепремиер Виталий Мутко, който е главен организатор на Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., да заеме пост в управителното тяло на световната футболна централа. Това е разкрил източник, близък до ФИФА пред "Франс прес".

Източникът е уточнил, че решението на ФИФА е било взето заради потенциален конфликт на интереси с правителствения пост на Мутко.

 

Източникът обаче отрекъл, че това има някаква връзка с обвиненията, направени в международното разследване под егидата на Световната антидопингова агенция (УАДА), че Мутко е замесен в допинг скандала, разтърсил руския спорт.

Припомняме, че руската държава беше обвинена, че е развила мащабна програма за допингиране на руските спортисти.

Решението е нов удар за 58-годишния Мутко, който е приближен на руския президент Владимир Путин и който не беше допуснат до Олимпийските игри в Рио де Жанейро през миналата година. 

Мутко беше избран от европейската футболна централа УЕФА да я представлява в управителното тяло на ФИФА от 2009 г. 

Но неговото място във ФИФА подлежи на преизбиране през април и всички кандидати трябва да бъдат проверени от Контролната комисия на ФИФА съгласно новите правила, въведени след корупционния скандал в световната футболна централа. 

Мутко не отговарял на условията за мястото, допълнил източникът.