Официалният Киев изразходва много енергия и внимание за отбелязването на 30 -годишнината от независимостта на Украйна, както и за организирането на срещата на високо равнище на Кримската платформа, за да напомни на чуждестранните политици за проблема на полуострова, докато Западът не се интересува от този въпрос. Това мнение беше изразено от френската журналистка Анна Дароман в статията си за "Фигаро".

Според Дароман, Крим наскоро "изчезна от международния дневен ред", тъй като западните страни съсредоточиха усилията си върху проблема с въоръжения конфликт в Донбас.

"За съюзниците на Украйна въпросът с Крим не е приоритет", подчерта Дароман.

Зеленски обяви началото на "обратното броене до освобождението на Крим"

Зеленски обяви началото на "обратното броене до освобождението на Крим"

Обеща да направи всичко възможно за възвръщането на полуострова

Изданието отбелязва, че президентите на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Джо Байдън пренебрегнаха срещата на върха, а германският канцлер Ангела Меркел не посети Кримската платформа, въпреки че срещата се проведе в деня след посещението й в Киев.

По-рано стана известно, че участниците в сайта на Кримската платформа, след резултатите от първата среща на 23 август, приеха съвместна декларация. Кремъл нарече събитието, проведено в Киев, антируско, а ръководителят на Крим Сергей Аксьонов заяви, че Украйна няма шанс да си върне полуострова.

През март 2014 г. в Крим се проведе референдум, в резултат на който полуостровът стана териториална част на Русия, а Севастопол стана град с федерално значение.