Филипините и Виетнам ще се споразумеят да засилят сътрудничеството на бреговата охрана по време на посещението в Ханой следващата седмица на филипинския президент Фердинанд Маркос - младши в ход, който рискува да разгневи Китай, предава Ройтерс.

Двете държави от Югоизточна Азия имат конкуриращи се претенции върху части от Южнокитайско море, важен воден път за риболов и световна търговия, за който Китай претендира почти изцяло.

Двете страни ще подпишат меморандум за разбирателство за сътрудничество между техните сили на бреговата охрана, съобщи бреговата охрана на Филипините в четвъртък.

Не е ясно какво ще включва споразумението, но сътрудничеството на бреговата охрана е от решаващо значение за намаляване на риска от сблъсъци между риболовни кораби, които навлизат в чужди води - стъпка, която може да помогне за облекчаване на двустранните териториални спорове.

Китай, с огромните си претенции към Южнокитайско море, е склонен да гледа скептично на напредъка в разрешаването на граничните спорове сред другите претенденти.

След като Виетнам и Индонезия признаха границите на съответните им изключителни икономически зони (ИИЗ) в Южнокитайско море през декември 2022 г., бреговата охрана на Китай многократно плаваше близо до тези стратегически зони, предизвиквайки гневни реакции както от Джакарта, така и от Ханой.

Отговорът на Китай обаче може и да не бъде много остър в този случай, тъй като сделката не е за признаване на морски претенции, каза Фан Суан Дунг, изследовател на Виетнам в базирания в Сингапур мозъчен тръст ISEAS.

Маркос ще се срещне с виетнамски лидери на двудневно посещение, което започва в понеделник, каза в четвъртък говорителят на виетнамското външно министерство, отбелязвайки, че страните имат тесни връзки в множество области, включително отбраната и сигурността.

През ноември Маркос каза, че Филипините са се обърнали към Виетнам и други съседи, за да обсъдят кодекс на поведение за Южнокитайско море, друг ход, който би раздразнил Китай, който от години насърчава създаването на по-широк регионален пакт без успех.

Очаква се двете страни също така да засилят сътрудничеството си по отношение на доставките на ориз, според филипински служител, като Филипините вече са най-големият пазар за износа на Виетнам.

Министерството на външните работи на Виетнам не отговори веднага на искане за коментар относно очакваното споразумение за сътрудничество на бреговата охрана.

Китай отхвърли виетнамски претенции за спорни острови

Китай отхвърли виетнамски претенции за спорни острови

Южнокитайско море остава гореща точка на териториални спорове