Филипините подписаха споразумение със САЩ, което ще позволи на американските войници свободен достъп до четири от новите им военни бази в момент на нарастващо безпокойство в Индо-Тихоокеанския регион от засилващото се влияние на Китай, съобщи АФП.

Сделката, сключена по време на посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Манила на 1 февруари, означава повече американски войски в близост до Китай и ще даде възможност на Вашингтон да следи по-добре китайските движения в спорното Южнокитайско море и около Тайван.

Филипинският президент Фердинанд Маркос младши предостави на американската армия достъп до четири допълнителни военни бази, главно в северната част на архипелага. Американските войници, които вече имат достъп до пет филипински военни бази, ще използват тези бази и за съвместно обучение, съхранение на оборудване и консумативи и изграждане на съоръжения, но не и за установяване на постоянно присъствие.

Ползата за Вашингтон от това военно споразумение може да изглежда очевидна: "То позволява, на първо място, да се завърши военното обкръжение на Китай в района на Китайско море.

На север Съединените щати могат да използват американската база в Окинава, Япония, и базите в Южна Корея, докато на юг американската мощ вече може да се утвърждава от базите във Филипините", казва Данило деле Фаве, специалист по въпросите на сигурността в Азия и асоцииран изследовател в Международния екип за изследване на сигурността (ITSS) във Верона, международна група от експерти по въпросите на международната сигурност.

Филипините предоставят на САЩ по-голям достъп до базите си

Филипините предоставят на САЩ по-голям достъп до базите си

Манила се опасява от Китай

По-важното е, че това е сигнал за завръщане към провашингтонска позиция за страна, която заема ключова геостратегическа позиция в момент, когато САЩ и Китай водят война за влияние в Индо-Тихоокеанския регион. Американската администрация "най-накрая отново може да каже, че може да разчита на Филипините в случай на конфликт с Пекин", казва Том Смит, експерт по Филипините и въпросите на сигурността в Югоизточна Азия в университета в Портсмут.

В исторически план архипелагът е имал отношения на омраза и любов със САЩ. На хартия Манила е най-старият регионален съюзник на Вашингтон по силата на споразумение за военно сътрудничество, датиращо от 1951 г.

Реалността обаче е далеч по-сложна. На първо място, поради сериозните проблеми, свързани с огромните военни бази, собственост на САЩ - предадени в началото на 90-те години на миналия век - които накърниха репутацията на американските военни. "Имаше случаи на трафик на хора и проституция, които оставиха своя отпечатък", казва Смит.

Филипините също не са били от особено стратегическо значение за САЩ в конфронтацията Изток-Запад, която доминираше в годините на Студената война.

ЦРУ: Да не се подценяват амбициите на Китай към Тайван

ЦРУ: Да не се подценяват амбициите на Китай към Тайван

Си е наредил на армията си да бъде готова да извърши инвазия в самоуправляващ се Тайван до 2027 г.

Но Вашингтон отново започна да прави дипломатически увертюри към Манила "след атентатите от 11 септември, защото Филипините бяха разглеждани като потенциално полезен съюзник в борбата срещу ислямския тероризъм", каза Смит. Американската армия започна да обучава филипински войници, за да се борят по-добре с терористичното движение "Абу Саяф", което има силно присъствие на южните филипински острови.