Филипините възнамеряват да закупят 40 нови многоцелеви изтребителя, за да укрепят своята териториална отбрана. Това заяви министърът на отбраната Гилберто Теодоро, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че страната е започнала да събира оферти.

Кандидатите трябва да представят предложен финансов пакет, където плащането може да бъде разпределено.

Теодоро не уточни кои модели искат да закупят Филипините нито кои са потенциалните участници в търга. Не е ясен и срокът за планираната поръчка.

ВВС на Филипините се присъединяват към многонационални военни учения в Австралия

ВВС на Филипините се присъединяват към многонационални военни учения в Австралия

Това е първият път, когато страната извежда своите бойни самолети в чужбина от 1963 г. насам

Филипините са съюзник на Съединените щати и се стремят да модернизират и увеличат военния си инвентар. В момента аче вооенновъздушните им сили разполагат с малко на брой изтребители.

Военният министър подчерта, че страната се нуждае от "по-бързи и по-смъртоносни" многоцелеви изтребители в допълнение към своите южнокорейски FA-50.

Правителството търси разумни схеми за финансиране, за да финансира своята програма за модернизация, включително използване на синдикирани заеми от частни кредитори, поясни Теодоро.

Президентът Фердинанд Маркос младши одобри "Re-Horizon 3" - план за придобиване на нови военни оръжия и оборудване на стойност 1,89 трилиона песо (33,64 милиарда долара) за укрепване на отбраната.