Финансовите министри на най-големите икономики в света осъдиха остро Москва за войната й срещу Украйна. Само Китай и Русия отказаха да подпишат съвместно изявление, съобщава Ройтерс.

Индия, която като председател на Г-20 беше домакин на среща в град Бенгалуру, не желаеше да повдигне въпроса за войната, но западните нации настояха, че не могат да подкрепят никакъв резултат, който не включва осъждане.

Липсата на пълен консенсус сред членовете на Г-20 означаваше, че Индия трябваше да прибегне до издаване на "резюме на председателя", в което просто обобщи двудневните разговори и отбеляза разногласията.

Повечето членове на Г-20 категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в глобалната икономика.

Резултатът беше подобен на този от срещата на върха на в Бали миналия ноември, когато домакинът Индонезия също издаде окончателна декларация, в която призна различията.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че е абсолютно необходимо всяко изявление да осъжда Русия.

Русия, която не е член на Г-20 нарича офанзивата в Украйна "специална военна операция". Индия запази до голяма степен неутрална позиция, като отказа да обвини Русия за инвазията, търсейки дипломатическо решение.

Китай и Индия бяха сред нациите, които се въздържаха в четвъртък, когато ООН гласува с преобладаващо мнозинство за искане Москва да изтегли войските си от Украйна.