Сериозни финансови измами са вършили редица депутати в ЕП. Такива констатации се съдържат във вътрешен доклад на парламента, според който годишно депутатите харчат неправомерно около 150 милиона евро, предаде БНТ.

По случая е сезирана ОЛАФ - Европейската служба против финансовите измами. В документа, който все още не е публично достояние, пише, че има случаи на депутати, които са получавали полагащи им се пари за асистенти, без да наемат такива. Докладът е „същинска бомба", коментира британски депутат, подал сигнал за измамите.

Най-фрапантният случай е на депутат, който взимал пари за сътрудници без никога да е наемал такива. Всеки месец европейските народни представители имат право на 15 500 евро за заплати и осигуровки на сътрудници, т.е. годишно над 180 000 евро.

При друг случай парите за сътрудници са внасяни в партийни каси. Разкритията са неприятни, защото евродепутатите и без това се смятат за много добре осигурени.

Те получават заплати като национални депутати - т.е. българска заплата за български евродепутат и италианска за италиански. Сумите за разходи обаче са еднакви - 280 евро за хотел и храна за всеки ден, прекаран в Европарламента, 4000 месечно за телефон и интернет, 1500 евро за самолет за всяко пътуване от родината до Брюксел или Страсбург.

Последното перо е доста изгодно, защото 1500 евро се дават за пътуване първа класа, но ако депутатът пътува във втора класа, например за 500 евро, той не е длъжен да предоставя за отчет билета си и прибира разликата до 1500.

От 2009 година заплатите на всички евродепутати ще бъдат изравнени и ще възлизат на близо 8000 евро месечно.