Новото правителство на Финландия обяви планове да предостави на всички родители един и същи родителски отпуск, в опит да накара бащите да прекарват повече време с децата си, съобщава БиБиСи.

Платеният отпуск ще се увеличи до комбинирани 14 месеца, което е 164 дни на родител. Съседна Швеция има най-щедрата система на родителски отпуск в Европа с 240 дни след раждането на бебето.

Финландия коментира, че иска да "насърчава благополучието и равенството между половете". Министърът на здравеопазването и социалните въпроси Айно-Кайса Пеконен обясни, че "е започнала радикална реформа на семейните обезщетения", с цел засилване на връзката на родителите от самото начало.

Според настоящата система във Финландия отпускът по майчинство е 4,2 месеца, докато бащите получават 2,2 месеца, докато детето навърши две години. Въпреки това, средно само един от четири от тях взема отпуск.

Всеки родител би получил 6,6 месеца отпуск, а бременните жени ще получат допълнителна месечна помощ. Родителите ще могат да прехвърлят до 69 дни от квотата си. Самотните родители ще използват и двете помощи.

Финландският премиер Сана Марин заяви миналия месец, че страната й има начин да постигне равенство между половете и се оплака, че твърде малко бащи прекарват време с децата си, когато са малки.

Северните страни са водещи по отношение на предоставянето на права на бащите, които не могат да бъдат прехвърлени на майката.

ЕС също върви по този път, като директива от 2019 г. предоставя на държавите-членки три години да предоставят на всеки родител поне четири месеца отпуск, включително два месеца, които не могат да бъдат прехвърлени.

Португалия вече има полово неутрална система, като 120 дни се плащат на 100% от заплатата, а други 30 дни по избор с 80% от заплатата.

Правителството на Финландия изчислява, че промените ще струват допълнителни 100 милиона евро.

Швеция, Норвегия, Исландия, Естония и Португалия са похвалени в доклад на Уницеф миналата година, че предлагат най-добрите семейни политики.

Този доклад класира Великобритания, Ирландия, Гърция, Кипър и Швейцария най-ниското ниво от 31 "богати страни".

България е в топ 20 в класация на УНИЦЕФ за най-добри страни за семейства с деца

България е в топ 20 в класация на УНИЦЕФ за най-добри страни за семейства с деца

Великобритания, Кипър, Гърция и Швейцария са най-лошите места в развития свят, за отглеждане на деца