Минските споразумения трябва да бъде преразгледано, за да се намери решение на продължаващата криза между Украйна и Русия. Това заяви президентът на Финландия Саули Нийнистьо, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че руският президент Владимир Путин е споменал споразуменията от Минск в неотдавнашната си дискусия с финландския си колега.

Минските споразумения бяха подписани през 2014 и 2015 г. от лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия в отговор на анексирането на Крим от Русия.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че съзнателно създават сценарий, който да въвлече Русия във война, и пренебрегват опасенията за сигурността на Москва относно Украйна.

Впоследствие Вашингтон обяви, че Русия възнамерява да използва изфабрикувани видеозаписи като претекст да нападне Украйна, а Русия отново отрече, подчертавайки, че не е изненадана от "креативния сценарий" на САЩ.

ЕС готов със "стабилни санкции" срещу Русия заради Украйна

ЕС готов със "стабилни санкции" срещу Русия заради Украйна

Пускането на "Северен поток 2" ще зависи от поведението на Москва