Финландия вече има доста "строго" законодателство за огнестрелните оръжия и сега не е подходящият момент да се обсъжда затягането му. Това заяви министърът на вътрешните работи Мари Рантанен, цитирана от "Ройтерс".

Изказването ѝ едва след стрелбата в училище по-рано тази седмица, при която 12-годишно момче простреля трима съученици и един от тях почина.

Във вторник шестокласникът занесе револвер на свой роднина в учебното заведение близо до Хелзинки, застреля свой съученик и рани тежко други двама.

Във Финландия - страна с 5,6 милиона души население, където ловът и стрелбата по мишени са много разпространени, има над 1,5 милиона лицензирани огнестрелни оръжия и около 430 000 притежатели на лицензи.

Според проучване от 2018 г. процентът на цивилни огнестрелни оръжия на глава от населението във Финландия е най-високият сред страните от Европейския съюз.

Тормоз бил мотивът за стрелбата в училище във Финландия

Тормоз бил мотивът за стрелбата в училище във Финландия

Днес в страната беше ден на траур

Рантанен обаче подчерта, че големият им брой не прави Финландия "държава, в която има насилие с оръжия".

"Полицейското разследване е в ранен етап и дори да напредне бързо, това в никакъв случай не е подходящият момент да коментираме дали трябва да затегнем законодателството си за оръжията", посочи тя.

Полицията съобщи, че разрешителното за револвер с калибър 22, използван при нападението във вторник, е принадлежало на роднина на заподозрения. Този вид пистолет обикновено се използва при стрелба по мишени.

Притежателите на оръжие са задължени по закон да държат оръжията си заключени.

Броят на практикуващите стрелба във Финландия се е увеличил, откакто съседна Русия започна войната си в Украйна през февруари 2022 г.

Отбраната на Финландия се основава на наборна служба, която е задължителна за всички мъже, а резервистите се насърчават да тренират стрелба, за да поддържат уменията си.

Във финландската четирипартийна дясна коалиция Рантанен представлява националистическата Финландска партия, която се противопостави на по-строгите закони за оръжията.

12-годишен откри стрелба в училище във Финландия
Обновена

12-годишен откри стрелба в училище във Финландия

Дете загина, а други две са ранени

След стрелбата не е имало големи призиви от опозиционни партии за затягане на законодателството за оръжията.

Финландия ще продължи да гарантира, че резервистите могат да практикуват стрелба и да защитава стрелбата и лова като забавление, тъй като те имат дълга история в страната, подчерта Рантанен.

"Мога да кажа като цяло за нашето законодателство за оръжията, че е доста добро и стриктно, въпросът е дали се спазва", отбеляза тя.

Председателят на комисията по отбрана на финландския парламент Юка Копра от Националната коалиционна партия повтори думите на Рантанен, като заяви, че обсъждането на законите за оръжията сега би било "изкуствено".

"Трябва да проучим начини да помогнем на младите хора и да предотвратим те да правят подобни неща в бъдеще", посочи Копра.