Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да блокират мигранти, опитващи се да влязат в страната от Русия, съобщи министър-председателят Петери Орпо, цитиран от "Ройтерс".

Решението може да накара Хелзинки временно да наруши своите международни ангажименти.

Финландия затвори границата си с Русия миналата година, за да спре нарастващия брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия, и обвини Москва, че използва миграцията като оръжие срещу нея и Европейския съюз - твърдение, което Кремъл отрича.

През 2023 г. Финландия разгневи Русия, като изостави дългогодишната си военна необвързаност и се присъедини към НАТО в отговор на нахлуването на руските сили в Украйна. Освен това страната е подписала двустранен пакт за отбрана със Съединените щати.

Проектозаконът, предложен от дясната управляваща коалиция, признава, че връщането на мигранти обратно в Русия без обработка на молбите им за убежище би било в нарушение на международните ангажименти на Финландия за правата на човека, но уточнява, че прилагането му ще бъде временно и ограничено.

Премиерът заяви, че предложението ще бъде внесено в парламента следващата седмица, където ще бъде представено на конституционната комисия за преглед.

Финландия иска помощ от Европа за мигрантите, идващи от Русия

Финландия иска помощ от Европа за мигрантите, идващи от Русия

Дългата над 1300 километра граница с Русия остава затворена

За приемането му ще са необходими 5/6 от гласовете в парламента - високото изискване по отношение на конституционни въпроси - и успехът не е гарантиран.

"Тъй като това явление е в ръцете на Русия - кой идва, откъде и кога до границата на Финландия - ние не можем да го позволим. Затова трябва да разширим своето законодателство", подчерта Орпо.

По данни на граничната охрана тази година по-малко от 40 мигранти са пресекли границата от Русия, откакто Финландия затвори своите сухопътни пунктове, докато пристигналите през пунктовете миналата година са около 1300. Остава отворен единствено един жп прелез, само за товари.

Границата на Финландия с Русия остава затворена до второ нареждане

Границата на Финландия с Русия остава затворена до второ нареждане

Хелзинки ограничава и достъпа до някои пристанища

Финландските управляващи твърдят, че законодателството все още е необходимо, тъй като мигрантите може да започнат да пристигат отново, защото по-топлото време улеснява придвижването.

"Все още има хиляди хора в Русия, които чакат възможност да стигнат до финландската граница", предупреди Орпо, позовавайки се на разузнавателна информация.

Финландия дели 1340-километрова граница с Русия.

Законопроектът ще позволи на граничните власти да връщат мигранти, които влизат от Русия, с или без използване на сила. Той обаче няма да се прилага за деца и хора с увреждания, чиито молби за убежище Финландия ще продължи да приема.

Мигранти изчезват на границата между Русия и Финландия

Мигранти изчезват на границата между Русия и Финландия

Губят се следите на около 160 души, кандидатствали за убежище в скандинавската страна