Около 160 души, които са кандидатствали за убежище на източната граница на Финландия миналата година, са изчезнали оттогава, съобщава "Ройтерс".

Това се случва на фона на внезапен скок на мигрантите, пристигащи от Русия.

Финландия затвори границата си с Русия в края на миналата година на фона на нарастващ брой пристигащи от различни страни, включително Сирия и Сомалия. Хелзинки обвини Москва, че насочва мигранти към границата - твърдение, което Кремъл отрече.

Финландските имиграционни власти съобщиха, че са получили 1323 молби за убежище на източната граница в периода между август и декември 2023 г. Около 900 от тях са постъпили през ноември, а над 300 - през декември.

В момента обаче 160 души са изчезнали от приемните центрове, като на повечето от тях актуалното местонахождение не е известно.

18 души са се появили в други европейски страни, сред които Нидерландия, Белгия, Норвегия, Швеция, Франция, Германия и Швейцария, за да подадат повторно молба за убежище.

Финландия оставя границата с Русия затворена поне още месец

Финландия оставя границата с Русия затворена поне още месец

Заради риска от нов наплив на мигранти

"Възможно е, разбира се, повечето от тези 160 души да са продължили към друга страна, но все още да не са подали молба за убежище там", поясни директорът на отдела за убежище Анти Лехтинен.

Всеки бежанец във Финландия има своя пръстов отпечатък в системата Eurodac - единната европейска база данни за пръстови отпечатъци, добави той.

Съгласно правилата на ЕС държавата от Съюза, в която мигрантът за първи път кандидатства за убежище, е отговорна за обработката на молбата.

Финландия поставя още бариери по границата с Русия

Финландия поставя още бариери по границата с Русия

Пунктовете остават затворени поне до 11 февруари

По-рано през януари Финландия удължи затварянето на границата си с Русия до 11 февруари, с мотива, че има вероятност напливът на мигранти да се поднови, ако границата се отвори отново.

Миналата година финландският президент Саули Нинистьо призова за общоевропейско решение за спиране на неконтролируемото влизане в Шенгенското пространство без европейски паспорт.

Вчера звено за брегова охрана на финландската гранична охрана заяви, че разследва няколко случая на "подпомагане на нелегалната имиграция", свързани с източната граница, като подозира участието на престъпни организации в широкомащабна контрабанда на хора.