Финландия частично смекчи съпротивата си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген. Холандия обаче все още е против.

Припомняме, първи против включването ни в шенгенската зона се обявиха властите в Холандия. Те бяха последвани от управляващите в Финландия, като „оправдаха" решението с масивното холандско лобиране да се избегне изолацията на страната сред останалите членове на европейския блок.

Министърът по европейските въпроси на Финландия Александър Стуб посочи, че страната му е смекчила своя подход и иска компромисен план. Може това да стане на два етапа - първо ще отворим въздушните и морските граници, а след това ще вземем решение за сухопътните граници," посочи той.

Според него целта е отварянето на въздушните и морските граници да стане до март следващата година, а въпросът за сухопътните граници ще бъде обсъждан през юли 2012 година.

Ройтерс припомня, че отприсъединяването си към Евросъюза през 2007 година България и Румъния не успяват да убедят останалите страни-членки в ефективността на осъществяваните от тях антикорупционни реформи и най-вече в борбата с организираната престъпност

През септември месец държавите от Шенген се съгласиха, че София и Букурещ са изпълнили изискванията за присъединяване към зоната за свободно движение. Според холандките власти обаче двете страни не полагат достатъчно усилия в борбата с корупцията. Затова приемането на България и Румъния в Шенген, което според първоначалните планове трябваше да стане тази година, бе отложено.