Парламентарните групи във Финландия обсъждат кога да ратифицират основополагащите договори на НАТО - ход, с който може страната да продължи напред с процедурите за членство преди съседна Швеция, съобщава "Франс прес".

Решението ще бъде взето на фона на нарастващата подкрепа сред финландската общественост за това Хелзинки да се движи сама през процедурата, а не заедно със Стокхолм.

Двете скандинавски страни поискаха да се присъединят към НАТО малко след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Докато повечето държави членки на Алианса вече са ратифицирали кандидатурите им обаче, Турция все още не е дала своето одобрение.

"Позицията ни за Финландия е положителна, но не и за Швеция", заяви миналата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Различното виждане на Турция относно членството на Финландия и Швеция оказва натиск върху финландските управляващи да продължат напред с процедурата.

Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Стокхолм е най-близкият партньор на Хелзинки в политиката за сигурност и отбрана

53% от финландците, анкетирани на 2 февруари за всекидневника Ilta-Sanomat, заявяват, че не искат Финландия да чака Швеция, а едва около 28% смятат, че трябва.

Днес парламентарните групи във Финландия ще решат дали парламентът трябва да ратифицира основополагащите договори на НАТО, преди да излезе във ваканция на 3 март, преди парламентарните избори на 2 април.

В случай че парламентът на по-късна дата гласува "за" одобряване на договорите, както се очаква да направи, президентът трябва да продължи с кандидатстването в рамките на три месеца и веднага след като всички членове на НАТО ратифицират кандидатурата на Финландия, което може ефективно да доведе до членството ѝ в НАТО и без Швеция.

За да се случи това обаче, трябва първо Турция и Унгария да ратифицират кандидатурата на Хелзинки, така че Алиансът официално да покани страната за член.

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Стокхолм няма да получи "да" за членство, докато позволява изгарянето на Корана

Канцлерът по правосъдието на Финландия Туомас Пойсти посочи, че този процес би оставил на Финландия възможност да изчака малко Швеция, ако това се наложи, но не и да я чака безкрайно.

Официално Финландия неколкократно е заявявала, че иска да се присъедини към НАТО заедно с Швеция.

Швеция е най-близкият отбранителен съюзник на Финландия. В случай на конфликт с Русия, с която Финландия дели граница с дължина 1300 км, НАТО ще се нуждае и от шведската територия, за да помогне на Финландия да се защити, например по отношение на логистиката.

Анкара настоява Хелзинки и Стокхолм да предприемат по-твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), считана от Турция и Европейския съюз за терористична група, както и срещу друга групировка, обвинявана за опита за преврат в страната през 2016 г.

Финландия заговори за влизане в НАТО без Швеция
Обновена

Финландия заговори за влизане в НАТО без Швеция

След новите възражения срещу Стокхолм от страна на Анкара