Президентът на Финландия Саули Нийнистьо заяви, че решението за членството на страната му в НАТО зависи от самата Финландия, съобщи националният телевизионен канал Yle. Изявлението беше направено във връзка с претенциите на Русия Алиансът да не се разширява на изток.

"Това решение, разбира се, е изцяло в собствените ни ръце. Нашето пространство за действия не е ограничено." - коментира Нийнистьо.

Той посочва, че при телефонния си разговор с Владимир Путин в средата на декември той е подчертал пред руския президент, че Финландия уважава своя суверенитет и не смята да се откаже от възможността за членство в Алианса, ако прецени, че то е необходимо.

Президентът на Финландия не смята, че има промяна в ситуацията след разговора между президента на САЩ Джо Байдън и Владимир Путин.

"Мисля, че за Финландия ситуацията е много ясна. Не вярвам, че на преговорите (на Русия - б.р.) със Съединените щати или с НАТО ще се стигне до някакво затваряне на врати." - допълва Нийнистьо.

Темата присъстваше и новогодишното обръщение на премиера на Финландия Сана Марин.

"Запазваме си възможността да подадем заявление за членство в НАТО. Трябва да оценим тази свобода на избора, тъй като става дума за правото на държавата да вземе решение за своята сигурност. Това е една от основите на европейската сигурност, залегнала в Принципите на ОССЕ. Ние показахме, че извличаме поуки от миналото. Запазваме си пространство за действия." - подчертава Марин.

По-рано през този месец финландското правителство обяви, че страната ще закупи от САЩ 64 многофункционални изтребителя F-35.

Швеция отхвърли руския ултиматум за разширяването на НАТО

Швеция отхвърли руския ултиматум за разширяването на НАТО

По-рано същото направи и Финландия...