Финландия ще подпише споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

Сделката ще осигури американски войници и военни материали в помощ на отбраната на скандинавската страна.

По-рано тази година Финландия стана най-новият член на НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Споразумението със САЩ има за цел да позволи бърз военен достъп и помощ на скандинавската страна в случай на конфликт.

"Фактът, че няма да има нужда от договаряне за всичко поотделно, прави организирането на операции в мирно време по-лесно, но преди всичко това може да бъде от ключово значение по време на криза", заяви финландският външен министър Елина Валтонен.

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

Столтенберг обеща желязна гаранция за сигурност на страната

В споразумението са посочени 15 съоръжения и зони във Финландия, до които американската армия ще има безпрепятствен достъп и където ще има право да съхранява военно оборудване и боеприпаси.

Съседна Швеция, която също поиска да се присъедини към НАТО, но беше оставена да чака поради съпротива от страна на членките на военния съюз Турция и Унгария, подписа подобно споразумение със САЩ миналата седмица. То дава достъп на Вашингтон до 17 зони, включително четири военновъздушни бази, едно пристанище и пет военни лагера.

Норвегия - също член на НАТО, е предоставила на американската армия достъп до четири зони на своя територия, съгласно нейното Споразумение за сътрудничество в отбраната.

Финландия увеличава бюджета си за отбрана

Финландия увеличава бюджета си за отбрана

На фона на руската агресия в Украйна

Финландия няма да позволи съхранение или транспорт на ядрени и биологични оръжия или противопехотни мини на своя територия, в съответствие с международните договори за неразпространение на ядрени оръжия, с които се е ангажирала по-рано.

Армията на САЩ може да има постоянно присъствие и редовни учения във Финландия, но няма планове за постоянни бази, поясниха официални лица.

Споразумението ще бъде подписано във Вашингтон в понеделник, 18 декември, преди официалното ратифициране от законодателите в двете страни.