Днес комисията по външните работи на турския парламент отложи гласуването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщава "Ройтерс". Скандинавската страна чака зелена светлина за да се присъедини към западния алианс от 18 месеца.

Председателят на комисията и бивш вицепрезидент на страната Фуат Октай заяви, че комисията ще проведе допълнителни разговори и може да върне законопроекта в дневния си ред следващата седмица, но не определи ясен график. "За да могат всички наши законодатели да одобрят членството на Швеция в НАТО, те трябва да бъдат напълно убедени. Ще обсъдим всичко това на (следващата) среща на комисията", каза той пред репортери след дълъг дебат по темата. Той добави, че комисията може да приема законопроекти с обикновено мнозинство, като е възможно да покани шведския посланик да информира законодателите, ако е необходимо и ако разпоредбите на парламента позволяват.

Ердоган заяви този месец, че ще се опита да улесни процеса на ратификация, но добави, че Швеция не е предприела достатъчно действия срещу кюрдските бойци.

Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Важно решение за бъдещето на Алианса

За да бъде ратифициран, законопроектът трябва да бъде одобрен от комисията, преди да бъде подложен на пълно гласуване в парламента, което може да се случи дни или седмици по-късно. След това Ердоган трябва да го подпише, за да приключи процеса, чиято продължителност разочарова съюзниците на Анкара и постави на изпитание западните ѝ връзки.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Турция каза, че Швеция първо трябва да вземе мерки срещу поддръжниците на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и членове на мрежа, която Анкара смята за отговорна за опита за преврат през 2016 г. Турция третира и двете групи като терористични организации.

Швеция одобри нов закон за борба с тероризма през юли

Кандидатурата на Швеция беше блокирана в унгарския парламент от миналата година, като управляващата партия ФИДЕС заяви, че няма заплаха за сигурността на Швеция и обърна внимание на неоснователните според нея обвинения, че подкопава демокрацията в Унгария.

Въпреки коментарите на турския заместник-министър на външните работи Бурак Акчапар, очертаващи мерките, предприети от Швеция, депутатите както от управляващата Партия на справедливостта и развитието, така и от опозицията изразиха резерви и забавиха гласуването.

"Оценявам разширяването на НАТО. Трябва обаче да премахнем някои от противоречията в съзнанието си. Швеция се превърна в сигурно убежище или рай за някои терористични организации", каза Али Шахин, депутат от Партията на справедливостта и развитието. "Смятаме, че стъпките, предприети от Швеция досега, са ценни, но не ги намираме за достатъчни", добави той.

Ердоган подписа протокола за влизане на Швеция в НАТО

Ердоган подписа протокола за влизане на Швеция в НАТО

Предстои ратификация от турския парламент

Членовете на НАТО Финландия, Канада и Холандия също предприеха стъпки за облекчаване на политиките за износ на оръжие към Турция по време на процеса, докато Белият дом заяви, че ще продължи с прехвърлянето на изтребители F-16 на Турция след консултации с Конгреса на САЩ.

Въпреки че няма ясна времева рамка за одобряване на искането за закупуване на F-16, Анкара свърза въпроса с офертата на Швеция. В четвъртък Октай повтори мнението на Ердоган, че "ако те имат Конгрес, ние имаме парламент".

Някои анализатори смятат, че турският парламент може напълно да ратифицира кандидатурата на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 28-29 ноември.

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност, твърди, че Турция е "много заинтересована" от финализирането на ратификацията преди срещата на НАТО в Брюксел, въпреки че в крайна сметка това е избор на Анкара. "Сега от тях зависи дали системата им ще даде съгласието в този период от време, но ние продължаваме да говорим с тях за това", каза той.

Въпреки че администрацията на Байдън не е свързала ратификацията с продажбата на самолети F-16, членовете на Конгреса дадоха да се разбере, че е малко вероятно да одобрят тази продажба, докато Турция не ратифицира кандидатурата на северната страна за НАТО, обясни служителят.

Забавянето идва, тъй като Анкара е в противоречие със своите западни съюзници за конфликта в Газа, докато твърдата й дипломация по отношение на войната в Украйна също раздразни някои съюзници. Анкара поддържа добри отношения с Москва и Киев, като се противопоставя на инвазията на Русия, но и на санкциите на Запада срещу Русия.

Турция свиква международна среща за Украйна, Русия без покана

Турция свиква международна среща за Украйна, Русия без покана

Очаква се разговорите да се проведат до края на месеца в Истанбул

Докато членката на НАТО Унгария също не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основна пречка пред присъединяването.

По-късно днес посланикът на САЩ в Унгария заяви, че е бил уверен от унгарското правителство, че Будапеща няма да бъде последната, която ще ратифицира кандидатурата на Швеция. Той добави, че е "уверен", че Стокхолм скоро ще стане член на НАТО.