Турция планира до края на октомври да бъде домакин на международна среща, целяща намиране на решение на конфликта в Украйна, съобщават ТАСС и "Блумбърг".

Източници, запознати с въпроса, твърдят, че съветници по националната сигурност от редица страни, включително този на САЩ Джейк Съливан, ще посетят Истанбул за разговори. Русия не е поканена на срещата и все още не е известно дали Китай ще изпрати свой представител, поясниха източниците.

На дневен ред ще е мирният план на украинския президент Володимир Зеленски и намерението на Киев да проведе глобална среща на върха тази година за обсъждане на инициативата.

Украйна търси глобална подкрепа за мирния план на Зеленски
Обновена

Украйна търси глобална подкрепа за мирния план на Зеленски

Китай потвърди участието си

На свой ред руското посолство в Турция съобщи, че не е получило информация или покана за международната конференция за Украйна, която Анкара се готви да проведе до края на месеца.

Преговорите в Истанбул ще бъдат трета среща след проведените в Дания през юни и в Саудитска Арабия през август.

През юни в Копенхаген се състояха дискусии за Украйна между страните от Г-7, тези от БРИКС и Киев. Разговорите бяха съсредоточени върху прилагането на формулата за мир на Зеленски. Впоследствие Русия изрази готовност за преговори, но подчерта, че Москва няма да разглежда предложения за прекратяване на огъня.

Лавров: Русия е готова да преговаря с Украйна, но очаква предложението на Запада

Лавров: Русия е готова да преговаря с Украйна, но очаква предложението на Запада

С оглед на реалностите на земята