Украйна и нейните съюзници се стремят да съберат глобална подкрепа за план за мир в преговорите, организирани от Саудитска Арабия този уикенд, предава "Ройтерс". Западните официални лица са все по-оптимистични, че Китай ще присъства, придавайки на преговорите нова тежест.

Украински и западни дипломати се надяват на срещата в Джеда на съветници по националната сигурност и други високопоставени служители от около 40 държави да постигнат съгласие по ключови принципи за бъдещо мирно споразумение за прекратяване на войната на Русия в Украйна. Москва няма да присъства.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в сряда, че се надява инициативата да доведе до "мирна среща" на лидери от цял ​​свят тази есен, за да одобри принципите, базирани на неговата собствена формула от 10 точки за мирно споразумение.

Украински, руски и международни служители казват, че в момента няма изгледи за преки мирни преговори между Украйна и Русия, тъй като войната продължава да бушува и Киев се стреми да си върне територия чрез контранастъпление.

Кремъл се интересува от целта на преговорите в Саудитска Арабия
Обновена

Кремъл се интересува от целта на преговорите в Саудитска Арабия

Киев и западните страни се надяват, че преговорите, които ще изключат Русия, могат да доведат до международна подкрепа за мирни условия в полза на Украйна.

Украйна се стреми да изгради по-голяма коалиция от дипломатическа подкрепа отвъд основните си западни поддръжници, като достигне до страни от глобалния юг като Индия, Бразилия и Южна Африка, много от които останаха публично неутрални.

"Една от основните цели на този кръг от преговори ще бъде най-накрая да се определи общо разбиране за това какво представляват 10-те точки", каза Игор Жовква, главен дипломатически съветник на Зеленски, пред Ройтерс в четвъртък.

10-те точки включват призиви за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски, защита на хранителните и енергийни доставки, ядрена безопасност и освобождаване на всички затворници.

Китайският специален пратеник по евразийските въпроси Ли Хуей ще посети Джеда за разговори за Украйна, съобщи китайското външно министерство в петък, като така даде отговор на най-важния въпрос - участието на Пекин.

"Китай желае да работи с международната общност, за да продължи да играе конструктивна роля в насърчаването на намирането на политическо решение на кризата в Украйна, каза говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин в изявление.

Китайският посланик в Русия: НАТО е заплаха за мира в Азиатско-тихоокеанския регион

Китайският посланик в Русия: НАТО е заплаха за мира в Азиатско-тихоокеанския регион

Алиансът се е отклонил от целите на Хартата на ООН

"Последният път те не отказаха участието внезапно: казаха, че не могат да го вместят в графика си", каза служител на германското правителство. "Този ​​път всички ние повторихме контакта си с Пекин...и имаме определени положителни сигнали."

Ако Китай реши да участва, той може да го направи или чрез изпращане на пратеници, или чрез видеовръзка, казаха официални лица. Саудитската дипломация е изиграла ключова роля в призоваването на Пекин да присъства, каза германският служител.

Жовква каза, че китайският посланик в Украйна е присъствал на срещи в Киев относно мирната инициатива и че Украйна работи за участието на Китай в Джеда.

"Поканата е на масата", каза той.

Китайското външно министерство не отговори директно на въпрос на Ройтерс дали Китай ще участва в срещата.

"Китай е готов да работи заедно с международната общност, за да продължи да играе конструктивна роля за успокояване на ситуацията", казаха от министерството.

Русия търси подкрепа от Африка за своя износ на храни

Русия търси подкрепа от Африка за своя износ на храни

Кремъл разпространи съвместно изявление на Путин и лидерите на африканската мисия в Украйна