Кремъл заяви в понеделник, че трябва да разбере целта на предстоящите преговори между Саудитска Арабия и Украйна, предава "Ройтерс".

Wall Street Journal съобщи в събота, че Саудитска Арабия ще покани на преговорите западни държави, Украйна и големи развиващи се страни. Вестникът пише, че Киев и западните страни се надяват, че преговорите, които ще изключат Русия, могат да доведат до международна подкрепа за мирни условия в полза на Украйна.

Попитан за доклада на WSJ, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Разбира се, Русия ще проследи тази среща. Трябва да разберем какви цели са поставени и какво ще се обсъжда. Всеки опит за насърчаване на мирно уреждане заслужава положителна оценка."

Песков обаче повтори позицията на Москва, че в момента не вижда основания за мирни преговори с Киев.

"Киевският режим не иска и не може да иска мир, докато бива исползван ексклузивно като инструмент във войната на колективния Запад с Русия", каза той в разговор с репортери.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман по-рано изрази готовност да посредничи в конфликта.

Президентът Владимир Путин каза в събота, че африканска инициатива - която предвижда мерки за изграждане на доверие, последвани от прекратяване на военните действия - може да бъде основа за мир в Украйна, но че украинските атаки срещу Русия правят това много трудно за реализиране.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли идеята за прекратяване на огъня сега, което би оставило Русия под контрол над близо една пета от неговата страна и би дало време на силите й да се прегрупират след 17 мъчителни месеца на война.

Путин: Русия е готова за сблъсък с НАТО, ако се наложи

Путин: Русия е готова за сблъсък с НАТО, ако се наложи

Нова заплаха от Кремъл

До този момент инициативи за мирни преговори, но без особен успех, са повдигнали Китай, представяйки документ с 12 точки, включващи зачитане на суверенитета на всички държави и забрана за използване на ядрени оръжия. През март президентът на Китай Си Дзинпин се срещна с председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон. В хода на срещата, той отново призова за "създаване на условия за мирни преговори". Няма информация този документ да е разширен с детайли, които да доведат до по-сериозна инициатива. 

Следващата инциатива - през април месец, президентът на Бразилия, Луиз Инасиу Лула да Силва, подчерта важността на прекратяването на войната в Украйна и настоя за започване на мирни преговори между двете страни. След посещение в Москва, той посети и европейски държави. От тази инициатива също няма продължение.

В средата на май и президентът на Южна Африка, Сирил Рамапоса представи своя инициатива, като заяви, че Русия и Украйна са одобрили африканска мисия за мир, която е била предложена от африканските лидери.

През юли, представители на Украйна, страните от Г-7 и "Глобалния Юг" се срещнаха в Копенхаген и обсъдиха "по-нататъшното прилагане на украинската формула за мир на президента Зеленски", която бе отхвърлена веднага и категорично от Кремъл.

В ход е и мирна инициатива на Светия престол, като папата назначи специален пратеник - кардинал Матео Дзупи. Той вече посети Москва, Киев и Вашингтон, като засега не са известни никакви подробности за папската мирна инициатива. Според Папата обаче, шансовете за мир на този етап са нищожни.

Украйна няма да се съгласи на "замразяване на конфликта"

Украйна няма да се съгласи на "замразяване на конфликта"

А това е предпочитаният сценарий за Русия

Проучвания, проведени от Киевския международен институт по социология още през април 2022 г., показаха, че 82% от украинците не подкрепят отстъпване на територията в мирно споразумение с Русия, докато само 10% го намират за приемливо. Също така 77% от украинците на окупирана от Русия територия се противопоставят на каквито и да било отстъпки на земя.

В първите месеци на войната на Русия срещу Украйна се проведоха няколко кръга преговори, включително и няколко на живо, продължени онлайн, по време на които ударите на Москва не спираха. Кулминация на тези преговори беше срещата в Анталия между външните министри Сергей Лавров и Дмитро Кулеба. След това контактите между двете страни прекъснаха до ниво контакт за размяна на пленници. Киев категорично отказва да преговаря по "новите реалности" с окупираните и анексирани от Москва територии - частично руската армия има контрол над три области и само една напълно - Луганска.

Путин: Русия е готова за сблъсък с НАТО, ако се наложи

Путин: Русия е готова за сблъсък с НАТО, ако се наложи

Нова заплаха от Кремъл