Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза във вторник, че руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски са се съгласили да приемат група африкански лидери, за да обсъдят потенциален мирен план за слагане край на конфликта, цитира думите му Ройтерс.

"Разговорите ми с двамата лидери показаха, че и двамата са готови да приемат африканските лидери и да обсъдят как може да бъде сложен край на този конфликт ", каза Рамапоса на съвместен брифинг с премиера на Сингапур.

"Дали това ще успее или не, зависи от дискусиите, които ще се проведат", каза той.

Рамапоса каза, че мирният план е подкрепен и от лидерите на Сенегал, Уганда и Египет, като добави, че генералният секретар на ООН, Съединените щати и Великобритания също са били информирани за инициативата.

Вашингтон и Лондон изразиха "предпазлива" подкрепа за мирния план, добави Рамапоса.

По-късно новината бе потвърдена и от ТАСС, като цитира думите на Рамапоса:

"Африка е загрижена за кризата в Украйна, която пряко засяга африканските страни, причинявайки покачване на цените на храните и горивата", каза Рамапоса. "Африканската лидерска група вярва, че Африка трябва да излезе с мирна инициатива, която ще помогне за разрешаването на настоящата криза в Украйна и да я придвижи".

На 14 май Рамапоса каза, че по време на телефонен разговор на 12 май с Владимир Путин го е информирал за предложението на африканските лидери за прекратяване на огъня. Пресслужбата на Кремъл съобщи миналия петък, че след телефонен разговор между държавните глави Путин е подкрепил идеята на Рамапоса африканските лидери да участват в обсъждането на  споразумение за Украйна.

Според местната радиостанция SABC миналата събота е проведен телефонен разговор между Рамапоса и Зеленски.

Южна Африка убеждава, че не поставя Русия над други страни

Южна Африка убеждава, че не поставя Русия над други страни

Призовава за мирно разрешаване на конфликта в Украйна

Неутралната позиция на Южна Африка не поставя Русия над други държави. Това заяви президентът на африканската страна Сирил Рамапоса, цитиран от "Ройтерс".

Той отново призова за мирно разрешаване на конфликта в Украйна.

Изявлението му идва на фона на обвиненията на САЩ от миналата седмица, че в края на миналата година руски кораб е натоварил оръжия от военноморска база в Кейптаун - твърдения, които предизвикаха дипломатически скандал.

Официални лица от ЮАР отхвърлиха обвиненията, отправени от посланика на САЩ в страната Ройбен Бриджъти, който посочи, че високопоставени американски служители са "дълбоко загрижени" относно обявената от Южна Африка политика на неутралитет по отношение на войната на Русия в Украйна.

Южна Африка, която се въздържа при гласуване на резолюциите на ООН относно войната на Русия в Украйна, твърди, че е безпристрастна по отношение на конфликта. Западните страни обаче я смятат за един от най-близките съюзници на Москва на континента.

Страната е един от основателите на организацията БРИКС, заедно с Китай, Русия, Индия и Бразилия.

По-рано беше съобщено, че южноафриканските власти се опитват да убедят Кремъл да се откаже от идеята за посещение на президента Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Южна Африка през лятото.

Причината е заповедта за арест на руския президент, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага по обвинения във военни престъпления, извършени в Украйна. Република Южна Африка е страна, признала МНС и следва да арестува Путин, ако той попадне на нейна територия.

Лавров на посещение в Южна Африка

Лавров на посещение в Южна Африка

Претория е неутрална по отношение на войната в Украйна