Южна Африка не е одобрила никакви трансфери на оръжия за Русия, каза Мондли Гунгубеле, министър, който ръководи Националния комитет за контрол на конвенционалните оръжия на страната, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Той беше цитиран в "Туитър" от Клемент Манятела, водещ на местната радиостанция "702", в интервю с когото министърът каза, че ако оръжия бъдат натоварени на кораб, пътуващ за Русия от Южна Африка, това е незаконно и неприемливо.

В четвъртък посланикът на САЩ в Южна Африка Рубен Бриджити обвини властите на страната, че доставят оръжия и боеприпаси на Русия въпреки обявения неутралитет във войната срещу Украйна.

"Наблюдавахме присъствието на руския товарен кораб Lady R в Саймънстаун от 6 до 8 декември 2022 г., цитира Ройтерс думите на посланика. "Ние сме уверени, че той е разтоварил оръжия и боеприпаси, когато се е върнал в Русия."

Посланикът е добавил, че американски служители също са разговаряли с южноафриканските власти за своите опасения относно участието на Южна Африка в съвместни военни учения с Русия и Китай.

От кабинета на южноафриканския президент Сирил Рамапоса отговориха, че престоят на руския кораб в пристанището на Южна Африка не е тайна за никого, правени са различни предположения за причините за влизането му в пристанището, но не са представени конкретни факти. В резултат на това южноафриканските власти са решили да проведат независимо разследване.

По-рано беше съобщено, че южноафриканските власти се опитват да убедят Кремъл да се откаже от идеята за посещение на президента Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Южна Африка през лятото.

Причината е заповедта за арест на руския президент, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага по обвинения във военни престъпления, извършени в Украйна. Република Южна Африка е страна, признала МНС и следва да арестува Путин, ако той попадне на нейна територия.

Лавров на посещение в Южна Африка

Лавров на посещение в Южна Африка

Претория е неутрална по отношение на войната в Украйна