Руски военен кораб, въоръжен с хиперзвукови крилати ракети, ще се включи в съвместни учения на флота на Китай и Южна Африка през февруари, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Днес за първи път беше официално споменато участието на руската фрегата "Адмирал Горшков"*.

Корабът е въоръжен с ракети "Циркон", които летят със скорост девет пъти по-висока от тазина звука и имат обсег от над 1000 км.

Ракетите са в основата на хиперзвуковия арсенал на Русия, заедно с планиращият боен блок "Авангард", който е на бойно дежурство от 2019 г.

"Адмирал Горшков" ще пристигне в пункта за логистична поддръжка в сирийския град Тартус, след което ще участва в съвместни военноморски учения с ВМС на Китай и Южна Африка", твърди анонимен източник от руската отбрана.

Русия завърши изпитанията на хиперзвуковата крилата ракета "Циркон"

Русия завърши изпитанията на хиперзвуковата крилата ракета "Циркон"

Тя ще влезе на въоръжение до края на годината

Южноафриканските национални отбранителни сили съобщиха, че ученията ще се проведат от 17 до 26 февруари близо до пристанищните градове Дърбан и Ричардс Бей на източното крайбрежие на страната.

Миналата седмица беше уточнено, че съвместното учение има за цел "да укрепи вече процъфтяващите отношения между Южна Африка, Русия и Китай".

Това ще бъде второто военно учение с участието на трите държави в Южна Африка, след като такова вече бе проведено през 2019 г.

Фрегатата "Горшков" проведе учения в Норвежко море по-рано този месец, след като руският президент Владимир Путин го изпрати в Атлантическия океан, за да покаже на Запада, че Москва няма да отстъпи във войната в Украйна.

По-рано Путин заяви, че фрегатата и нейните ракети "Циркон" са "без аналог в света".

Руският президент смята оръжията за начин за преодоляване на все по-сложната противоракетна отбрана на Съединените щати.

Русия, САЩ и Китай са в надпревара за разработване на хиперзвукови оръжия, на които се гледа като на начин за спечелване на предимство пред противника поради тяхната скорост и маневреност - характеристики, които ги правят по-трудни за засичане.

* Горшков е със званието адмирал на флота на Съветския съюз

Путин се похвали, че хиперзвуковите ракети "Циркон" влизат в употреба от 2022 г.

Путин се похвали, че хиперзвуковите ракети "Циркон" влизат в употреба от 2022 г.

А с Лукашенко са готови да одобрят съюзни програми и нова военна доктрина