Руският президент Владимир Путин изпрати в сряда фрегата, въоръжена с най-новата хиперзвукова ракета на страната "Циркон", на трансокеански круиз в демонстрация на сила, докато напрежението със Запада ескалира заради войната в Украйна, пише АП.

Русия рекламира "Циркон" като можеща да избегне всякаква западна противовъздушна отбрана, като лети с 11 265 км/ч.

Ето един поглед към кораба и неговите оръжия.

Гордост на руския флот

Поръчан от флота през 2018 г. след дълги изпитания, "Адмирал Горшков" е първият кораб от новата серия фрегати, предназначени да заменят остарелите разрушители съветско производство като ключов ударен компонент на руския флот.

Въоръжен с набор от ракети, корабът е дълъг 130 метра и има екипаж от около 200 души.

През 2019 г. той обиколи световните океани на пътуване от 35 000 морски мили.

Интензивни тестове 

"Адмирал Горшков" послужи като основна тестова площадка за най-новата руска хиперзвукова ракета "Циркон".

През последните години "Циркон" премина през редица тестове, включително изстрелване по различни практически цели. Военните обявиха тестовете за успешни и "Циркон" официално влезе в експлоатация миналата есен.

"Циркон" е предназначен за въоръжение на руски крайцери, фрегати и подводници и може да се използва както срещу вражески кораби, така и срещу наземни цели. Това е една от няколкото хиперзвукови ракети, които Русия е разработила.

Ново оръжие

Путин приветства "Циркон" като мощно оръжие, способно да пробие всяка съществуваща противоракетна отбрана, като лети девет пъти по-бързо от скоростта на звука на разстояние от повече от 1000 километра.

Путин подчерта, че Циркон дава на руската армия способност за конвенционален удар на далечни разстояния, което й позволява да поразява всякакви вражески цели с точност.

Хиперзвуковите оръжия на Русия се появиха, когато САЩ работят върху своя собствена способност за конвенционален бърз глобален удар, която предвижда поразяване на стратегически цели на противника с прецизно насочвани конвенционални оръжия навсякъде по света в рамките на един час.

Путин обяви Циркон като отговор на Русия на това, твърдейки, че новото оръжие няма съперник, което дава на Русия стратегическо предимство.

Месеци преди да нареди нахлуването в Украйна, Путин предупреди САЩ и техните съюзници от НАТО, като предупреди, че руски военни кораби, въоръжени с "Циркон", ще дадат на Русия възможност да удари "центровете за вземане на решения" на противника в рамките на минути, ако бъдат разположени в неутрални води.

Говорейки чрез видеовръзка по време на церемонията по изпращането в сряда, Путин отново похвали "Циркон" като "уникално оръжие" без "еквивалент за него в никоя страна по света".

Други руски хиперзвукови оръжия 

Русия вече е поръчала хиперзвукови апарати "Авангард" за някои от своите междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране, които са част от стратегическата ядрена триада на Русия. Путин приветства способността на "Авангард" да маневрира с хиперзвукова скорост при приближаване към целта, избягвайки противовъздушната отбрана.

Руската армия също е разположила хиперзвуковите ракети "Кинжал" на своите самолети МиГ-31 и ги е използвала по време на войната в Украйна, за да удари някои приоритетни цели. Съобщава се, че "Кинжал" има обхват от около 1500 километра.

Патрулно дежурство 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи на Путин в сряда, че "Адмирал Горшков" ще патрулира в Атлантическия и Индийския океан и Средиземно море, но не даде повече подробности.

Шойгу каза, че екипажът на "Адмирал Горшков" ще се съсредоточи върху "противодействие на заплахите за Русия, поддържане на регионалния мир и стабилност съвместно с приятелски страни". Той добави, че екипажът ще тренира с хиперзвукови оръжия и крилати ракети с голям обсег "в различни условия".

Някои военни експерти казват, че един боен кораб, въоръжен с хиперзвукови ракети, не може да се мери с огромните военноморски сили на САЩ и техните съюзници.

Но други отбелязаха, че потенциалното разполагане на фрегатата близо до бреговете на САЩ може да бъде част от стратегията на Путин да увеличи залозите в украинския конфликт.

"Това е послание към Запада, че Русия разполага с ракети с ядрени глави, които лесно могат да пробият всяка противоракетна отбрана", пише в коментар прокремълският политически анализатор Сергей Марков.

Руските ВВС получат нови хиперзвукови ракети

Руските ВВС получат нови хиперзвукови ракети

Разработва се цяла гама оръжия за авиацията