Южноафриканското издание News24 съобщи, че посланикът на САЩ в Република Южна Африка (РЮА) Рубен Бриджити е обвинил властите на тази страна, че доставят боеприпаси на Русия. Южноафриканският президент Сирил Рамапоса обеща да проучи докладите за подобни доставки и да ги коментира, съобщи Руската служба на Би Би Си.

Американският дипломат каза, че боеприпасите са били натоварени на борда на руски кораб, който е акостирал във военноморската база в Кейптаун миналия декември.

"Сред нещата, които забелязахме, беше присъствието на руския товарен кораб Lady R в Саймънстаун (южноафриканска военноморска база - бел. ред.) от 6 до 8 декември 2022 г.", цитиран е посланикът от Ройтерс. "Сигурни сме, че той е разтоварил оръжия и боеприпаси, когато се е върнал в Русия."

В четвъртък посланикът е казал на местните медии, че Съединените щати вярват, че Южна Африка е доставяла оръжия на руската армия, въпреки че публично уверява в своя неутралитет по отношение на нахлуването на Русия в Украйна, съобщава кореспондентът на Би Би Си в Южна Африка.

Лавров на посещение в Южна Африка

Лавров на посещение в Южна Африка

Претория е неутрална по отношение на войната в Украйна

Според News24, в отговор на въпрос колко точни могат да се считат данните на американското разузнаване за трансферите на оръжия, Бриджити каза, че е готов да се закълне в живота си по този въпрос.

Посланикът е добавил, че американски служители също са разговаряли с южноафриканските власти за своите опасения относно участието на Южна Африка в съвместни военни учения с Русия и Китай.

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза на заседание на парламента, че ще даде отговор на изявленията на посланика по-късно. "Този ​​въпрос се проучва и след време ще можем да говорим за него", отговори лидерът на страната на въпрос на представители на опозицията.

По-рано беше съобщено, че южноафриканските власти се опитват да убедят Кремъл да се откаже от идеята за посещение на президента Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Южна Африка през лятото.

Причината е заповедта за арест на руския президент, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага по обвинения във военни престъпления, извършени в Украйна. Република Южна Африка е страна, признала МНС и следва да арестува Путин, ако той попадне на нейна територия.

Южна Африка няма да се оттегля от Международния наказателен съд

Южна Африка няма да се оттегля от Международния наказателен съд

Промяна в позицията на Претория