НАТО след като обърка Европа, сега иска да разруши мира и спокойствието в Азиатско-тихоокеанския регион. Действията на Алианса изобщо не допринасят за каузата на приятелството. Това заяви китайският посланик в Русия Джан Ханхуей, цитиран от ТАСС.

По думите му НАТО се е отклонил от целите на Хартата на ООН, които са да развива приятелски отношения между нациите и да укрепва глобалния мир. Въпреки общия мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион, НАТО настоява за провеждане на военни учения и разгръщане на така наречените операции за осигуряване на свобода на корабоплаването в региона. Това води до ескалиране на напрежението и създаване на конфронтация между лагерите, поясни Ханхуей

Това, което НАТО прави, изобщо не е в полза на каузата на приятелството между човечеството и света, добави той.

Посланикът е убеден, че разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион надхвърля концепцията за колективна самоотбрана, разрешена от Хартата на ООН. Алиансът се нарича асоциация за колективна отбрана, упражняваща правото на колективна самоотбрана, но продължава да се разширява през границите, възнамерявайки да провокира военна конфронтация в Азиатско-тихоокеанския регион, допълни той.

Джан Ханхуей отбеляза, че подобни действия са нарушение на разпоредбите на Хартата на ООН относно регионалните споразумения. Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион унищожава неговия самоналожен географски обхват, намесва се в мандата на Съвета за сигурност и нарушава ограниченията на Хартата на ООН относно регионалните договорености, поясни посланикът.

Според него през последните години НАТО протяга ръце все повече и повече в опит да се намеси в делата на Азиатско-тихоокеанския регион. Като пример за това посоча поканите към Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия да участват в срещата на върха на алианса.

Желанието на НАТО да се премести на изток, в Азиатско-тихоокеанския регион, предизвиква голяма загриженост и силно възражение от страна на страните от региона, каза още посланик Ханхуей.

Китай: Турция е против разширяването на дейността на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион

Китай: Турция е против разширяването на дейността на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион

Турция ще продължи да спазва принципа за един Китай и не вижда развитието на Пекин като заплаха