Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа протокола за присъединяване на Швеция към НАТО. Документът е изпратен за одобрение от Меджлиса (парламента), съобщава Би Би Си.

Швеция кандидатства за членство в НАТО миналата година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна и повечето членове на алианса бързо ратифицираха кандидатурата й.

Първоначално приемането на Швеция в НАТО беше отложено поради недоволството на Анкара от факта, че кюрдски активисти са намерили убежище в Швеция.

След месеци на натиск турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза след срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, че ще внесе протокола в парламента за ратификация през октомври, когато той се събере отново след лятната ваканция.

Тогава Ердоган каза, че може да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, ако Европейският съюз започне преговори за членството на страната му в ЕС.

"Апелирам към онези, които караха Турция да чака пред вратата на ЕС повече от 50 години: проправете пътя за Турция и ние ще проправим пътя за Швеция", каза Ердоган през лятото преди срещата на върха на НАТО в Литва.

Унгария не бърза да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

Унгария не бърза да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

Страната не е сигурно дали трябва да одобри кандидатурата на Швеция