Съседката на Русия Финландия изглежда по-близо до присъединяване към НАТО. Това съобщи FOX News в сряда, след като парламентарни групи показаха подкрепа за това страната да стане част от военен съюз в отговор на войната в Украйна.

Осем от 10 лидери на групите по време на дебат във финландския парламент посочиха, че са за присъединяване към НАТО или поне за присъединяване във военно отношение, според Ройтерс.

"Очевидно е, че действията на Русия доведоха Финландия с няколко стъпки по-близо до необходимостта от военно обединение", каза Анти Линдман, лидер на социалдемократите на премиера Санна Марин, цитиран от информационната агенция.

Членство в НАТО няма да укрепи сигурността на Швеция и Финландия, убеждава Москва

Членство в НАТО няма да укрепи сигурността на Швеция и Финландия, убеждава Москва

Не било ясно защо двете страни трябва да се превръщат в нова граница на конфронтация между НАТО и Русия

"Групата на Центристката партия е готова за всички решения, изисквани от сигурността на Финландия, включително за кандидатстване за членство в НАТО", каза нейният лидер Юха Пилвас.

Но лидерът на левия алианс Юси Сарамо твърди, че идеята за присъединяване на Финландия към НАТО трябва да бъде разгледана в по-широка дискусия, тъй като подаването на заявление за това би засилило напрежението по границите и вероятно ще направи Финландия потенциална цел във всеки бъдещ конфликт между алианса и Москва.

Миналата седмица Марин каза, че Финландия ще вземе решение за членство в НАТО след "седмици, а не месеци".

"Разликата между това да бъдеш партньор на НАТО и да си член е много ясна и ще остане такава. Няма друг начин да имаме гаранции за сигурност освен под възпирането и общата отбрана на НАТО, гарантирани от член пет на НАТО", каза Марин. Тя нарече НАТО "важна част от политическата архитектура и архитектурата на сигурността на Европа".

Припомняме, че Русия няколко пъти предупреди Финландия и Швеция, че вижда рискове от присъединяването им.

"Засилената напоследък активност на НАТО в Арктика предизвиква загриженост. Наскоро в северната част на Норвегия се проведе друго мащабно военно учение на алианса, което според нас не допринася за гарантиране на сигурността в региона", каза за ТАСС Николай Корчунов, върховен посланик на руското външно министерство, председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет.

Последните проучвания на общественото мнение във Финландия показаха, че националните нагласи по въпроса са се променили драстично, като подкрепата за присъединяване към НАТО е скочила от 26% през 2021 г. на 60% след инвазията.

Тя  за първи път надхвърля прага от 50%, откакто финландският бизнес и политически форум EVA е започнал да събира данни през 1980-те години.