Финландски самолет е изпратен да прихване руски Су-27, които са в международното въздушно пространство над Финския залив, се посочва в изявлението на финландските ВВС, публикувано в Туитър.

"Самолетът F/A-18 на финландските военновъздушни сили бе вдигнат, за да прихване два руски изтребителя Су-27, които бяха в международното въздушно пространство над Финландския залив в четвъртък, 24 януари, около 11:30 часа местно време. Финландското въздушно пространство не е нарушено ", съобщават те.

По-рано, Швеция съобщи, че на 19 януари руски Ил-20 е летял в региона на Балтийско море, придружен от два Су-27. Според шведските военни, руските самолети са навлезли във въздушното пространство на Швеция без разрешение.

Швеция съобщи за нарушение на руски самолети и изтребители в събота

Швеция съобщи за нарушение на руски самолети и изтребители в събота

По-рано днес Русия вдигна Су-27 за шведски разузнавателен самолет

Руското министерство на отбраната отрича информацията на шведските въоръжени сили, че руските самолети са нарушили държавната граница.

Както се посочва в изявлението на военния отдел, екипажите на редовно извършват полети над Балтийско море от континенталната част на Русия до региона на Калининград и обратно.

В този случай всички полети се извършват при стриктно спазване на международните правила за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави, обяснява Русия.

Русия вдигна Су-27 заради приближаващ разузнавателен самолет
Обновена

Русия вдигна Су-27 заради приближаващ разузнавателен самолет

Разузнавателен "Гълфстрийм" на шведските ВВС летял без включени транспондери