Републиканците, защитаващи Доналд Тръмп, да спрат да разпространяват измислицата, че не Русия, а Украйна се е намесила в американските избори през 2016 г., призова Фиона Хил - бивш старши директор по въпросите на Европа и Евразия към Съвета за национална сигурност на САЩ.

Изявлението беше направено по време на публичните изслушвания в комисията по разузнаване към Камарата на представителите в американския Конгрес, в рамките на процедурата за импийъчмънт на президента Доналд Тръмп, предадоха информационните агенции.

По думите на Хил, при обвиненията срещу Украйна става дума за теория на заговора и "политически мотивирана лъжа", която е продукт на руската пропаганда и обслужва интересите на Кремъл.

А междувременно именно Русия, системни атакува американските демократични институции, подчерта Фиона Хил.

Поредни стенограми по импийчмънта на Тръмп

Поредни стенограми по импийчмънта на Тръмп

Свидетелстват Тим Морисън и Дженифър Уилямс

Заедно с нея беше изслушан и служителят на американското посолство в Киев Дейвид Холмс.

В встъпителното си слово той отбеляза, че от март 2019 г. юристът на Тръмп Рудолф Джулиани е започнал да оказва все по-голямо влияние върху политиката на САЩ по отношение на Украйна. Тогава главният прокурор на Украйна Юрий Луценко е отправил обвинения срещу посланичката на САЩ в Киев Мари Йованович, която впоследствие беше отстранена от поста. Смята се, че това е свързано именно с влиянието на Джулиани.

Дейвид Холмс е присъствал на телефонен разговор между посланика на САЩ в ЕС Гордън Сондланд и президента Тръмп, в който е обсъждано започването на разследване в Украйна срещу сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън. В показанията си Холмс цитира думи на Сондланд, че Украйна е интересна за Тръмп само с оглед на евентуално разследване срещу Байдън.

С показанията на Хил и Холмс завършиха откритите изслушванията в Конгреса.

Уилям Тейлър разобличи Тръмп пред Конгреса, че е оказал натиск срещу Украйна
Обновена

Уилям Тейлър разобличи Тръмп пред Конгреса, че е оказал натиск срещу Украйна

Обвързал е военната помощ с разследване срещу Байдън…