Високопоставеният американски дипломат Уилям Тейлър, който сега оглавява дипломатическата мисия на САЩ в Киев, даде показания в Конгреса по разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Той даде показания при закрити врати пред три комисии към Камарата на представителите.

Според информация на вестниците "The New York Times" и "Тhe Washington Post", които цитират казаното от Тейлър пред конгресмените, Тръмп е обвързал американската военна помощ за Украйна с готовността на Киев да разследва сина на Джо Байдън.

50% от американците искат Тръмп да бъде свален от власт с импийчмънт

50% от американците искат Тръмп да бъде свален от власт с импийчмънт

50% от респондентите са на мнение, че нещата, които Тръмп казва публично за отношенията на САЩ с Украйна, като цяло са лъжа

Именно тези обвинения бяха отричани нееднократно от президента, който дори определи разследването за импийчмънт като линч над него.

Тейлър е разказал за телефонния си разговор с посланика на САЩ в ЕС Гордън Сондланд през септември. Тогава Сондланд казва, че Тръмп иска президентът на Украйна Володимир Зеленски публично да обяви разследване на компанията Burisma, в чиято управа е бил Хънтър Байдън, както и за намеса от страна на Украйна в американските президентски избори през 2016 г. Посланикът в ЕС посочва, че от това е зависело предоставянето на военна помощ на украинската страна, а също и провеждането на среща между Тръмп и Зеленски.

"По време на този телефонен разговор посланик Сондланд посочи, че президентът Тръмп му е казал, че иска Зеленски публично да обяви, че Украйна ще разследва Burisma и предполагаема украинска намеса в изборите в САЩ през 2016 г.", гласят показанията на Тейлър.

"Посланик Сондланд каза, че действително "всичко зависеше от едно такова изявление, включително помощта за сигурността", е подчертал Тейлър.

Той е посочил също, че бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън е изразявал безпокойство заради телефонния разговор между американския президент и Зеленски. Болтън е бил против провеждането на такъв разговор поради опасения, че "това ще бъде катастрофа".

През август и септември Тейлър е споделял, че е "все по-обезпокоен" за отношенията с Украйна. Той е писал, че отношенията с Киев "са взривени от нерегламентирания и неофициален канал, по който се формира политиката на САЩ и отказването на жизнено важна помощ по вътрешнополитически причини". По думите му, Болтън го е посъветвал да изпрати писмо от свое име директно до държавния секретар Помпео.

"Написах писмото и го предадох на 29 август, описвайки колко е нелеп според мен отказът да се предостави военна помощ на Украйна по време, когато на изток се водеха активни бойни действия и Русия внимателно наблюдаваше, за да прецени степента на американската подкрепа за украинското правителство", е подчертал Тейлър. Той е заявил пред държавния секретар, че не може и няма да подкрепя подобна политика.

В 15-те страници от показанията на Тейлър, които се оказаха на разположение на американски медии, дипломатът неведнъж изразява недоумение от стремежа да Тръмп да подчини политиката към Украйна на желанието си да предизвика желаните от него разследвания.

Напомняме, Камарата на представителите започна разследването за импийчмънт във връзка с телефонния разговор на Тръмп с украинския ме колега Володимир Зеленски от 25 юли, в който той нееднократно настоява Киев да разследва Хънтър Байдън - сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън, потенциален негов съперник в битката за Белия дом през 2020 г.

В опит да постигне съгласието на Зеленски за такова разследване, Тръмп е спрял помощ в размер на 400 милиона долара за Украйна. Това породи остри критики сред опонентите му в САЩ.

Белият дом няма да сътрудничи по разследването срещу Тръмп

Белият дом няма да сътрудничи по разследването срещу Тръмп

Обвини демократите в политическо преследване